X 
Arşiţa stiri: 185
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1412

Doi judecători, cercetați de ANI pentru nedeclararea veniturilor și proprietăților

24 mai. 2021,, 13:14   Societate
3359 0

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat două proceduri de control pe numele judecătorilor Eduard Ababei de la Curtea Constituțională, și Ion Guzun, magistrat la Curtea Supremă de Justiție, pentru nerespectrea regimului juridic al declarării averilor.

În cazul regretatului judecător constituțional, Eduard Ababei, era vorba despre „dobîndirea dreptului de proprietate asupra unui număr considerabil de terenuri agricole în 2018, iar în 2019 ar fi achiziționat un apartament de 47 m2, la preț de numai 29.000 de lei, transmite NOI.mdcu referire la anticorupție.md.

În comun cu soția ar mai deține și alte bunuri imobile, printre care o casă de locuit cu suprafața de 120 m2 a cărei valoare ar fi de 390.000 lei”, scrie în actul de constatare emis de ANI.

Controlul pe numele lui Eduard Ababei a fost sistat din motive obiective. Judecătorul a decedat în ianuarie 2021.


În cel de-al doilea caz, inspectorul de Integritate al ANI a constatat inițial nedeclararea și declararea eronată a unor date privind veniturile și proprietățile deținute începînd cu anul 2015 de către Ion Guzun. S-a stabilit că judecătorul Guzun nu a declarat suma de 11.868 lei, obținută de la SA Prometeu-T. Judecătorul a declarat că „nu a vîndut produse la prețul de 11.868 lei către SA Prometeu T, iar pe un oarecare angajat menționat nu-l cunoaște și nici nu i-a oferit copia de pe actul de identitate”, scrie în actul de constatare.

„Cu privire la lotul de teren cu suprafața de 0,114 ha, Guzun a declarat că l-a procurat la 11 aprilie 2012 la prețul de 205.137 lei, unde a demarat construcția unei case. În ceea ce privește nedeclararea lotului de teren intravilan, subiectul a spus că acesta este menționat la rubrica clădiri în declarație.

Despre pretinsa declarare eronată precum că din anul 2010 deține un teren intravilan, Guzun susține că lotul îi aparține în baza unui contract de vînzare-cumpărare din 2010, însă din greșeală nu este înregistrat la OCT. Cu privire la nedeclarea celor 88 de acțiuni obținute prin valorificarea bunurilor patrimoniale, deținute la SA Mega Prim, Guzun susține că nu a cunoscut, de accea în declarație au fost indicate doar acțiunile deținute personal.

Drept urmare, ANI a încetat procedura de control privind respectarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietăților pentru anul 2015 de către Ion Guzun.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав