Doi ani în captivitate afgană: Cînd vor fi eliberați piloții moldoveni

Doi ani în captivitate afgană: Cînd vor fi eliberați piloții moldoveni

În noiembrie 2015, în Afganistan, s-a prăbușit un elicopter din Republica Moldova, la bordul căruia se aflau și trei cetățeni ai țării noastre. Unul dintre membrii echipajului a decedat, corpul lui fiind ulterior adus în Moldova, iar soarta celorlalți doi rămîne și azi necunoscută


Au trecut deja doi ani de la prăbușirea elicopterului moldovenesc în Afganistan și capturarea conaționalilor noștri aflați la bordul lui. Pînă în prezent nu se știe nimic de soarta piloților moldoveni. Marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, le-a spus jurnaliștilor ce măsuri întreprind autoritățile țării noastre pentru eliberarea piloților captivi.


„Referitor la cazul din Afganistan. Știu că, la nivelul SIS-ului și Guvernului, au fost întreprinse unele acțiuni în această direcție. Conform competenței președintelui și făcînd uz de legăturile pe care le deținem, am inițiat de asemenea unele procese. Nu pot oferi detalii, este clar din ce motive. Însă se lucrează în această direcție. Cred că există șanse mari ca în cel mai apropiat timp să-i aducem acasă pe acești tineri", a spus Dodon.


La sfîrșitul lunii noiembrie 2015 pe teritoriul Afganistanului s-a prăbușit un elicopter moldovenesc MI17-1V. La bord se aflau 18 pasageri și trei membri ai echipajului moldovenesc. Aparatul de zbor efectua o misiune civilă și se afla în serviciul guvernului SUA, acordînd totodată ajutor serviciilor de securitate afgane. Elicopterul a fost doborît de către talibani în provincia Fariab și a căzut pe teritoriul controlat de talibani. Ca urmare, unul dintre membrii echipajului moldovenesc a fost ucis. Corpul său a fost adus în Moldova pe 17 decembrie 2015. Chișinăul presupune că ceilalți doi cetățeni ai Moldovei se află în captivitate la talibani, însă pînă în prezent nu se știe nimic de soarta lor.


Autoritățile țării au menționat în repetate rînduri că continuă să colaboreze cu toate structurile internaționale în vederea soluționării acestei probleme.
 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load