X 
Criza energetică stiri: 1641
Cutremure stiri: 272

Doi afacerişi din anturajul lui Șor, pe banca acuzaților

28 sep. 16:45   Societate
1535 0

Valeriu Romanov şi Vladimir Zaraiski, doi afacerişi din anturajul deputatului fugar Ilan Şor, au ajuns pe banca acuzaţilor la Judecătoria Chişinău, fiind învinuiţi într-un episod al fraudei bancare.

Celor doi li se incriminează articolul 284 Cod Penal, crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, transmite anticorupție.md.

Romanov şi Zaraiski sînt învinuiţi că au luat 27 credite nerambursate Băncii de Economii din Moldova (BEM), în 2014, în sumă de peste 10 miliarde lei.

Celor doi li se incriminează racolarea persoanelor cu probleme financiare, care în schimbul unor sume de bani erau determinați să devină conducători ai unor companii. Anterior, companiile vizate au fost create sau preluate anume pentru scopul obținerii frauduloase a creditelor și însușirii lor ulterioare.

Astfel, în 2014 cei doi au racolat patru persoane. Pe numele acestor persoane au fost înregistrate patru întreprinderi, care în mod fraudulos au obținut de la Banca de Economii creditele bancare vizate. Ulterior, banii au fost transferați unor companii nerezidente care aveau deschise conturi bancare peste hotarele Republicii Moldova, sub pretextul achitării în avans a diverselor servicii și procurări de mărfuri. Ca ultimă etapă a infracțiunii, banii au fost însușiți de membrii organizației criminale.


Suplimentar la faptele de escrocherie, unul din învinuiți a fost cercetat inclusiv pentru oferirea remunerării bănești unui martor în scopul de a-l determina să depună declarații mincinoase, în cadrul procesului penal.

Pe parcursul urmăririi penale, cei doi nu și-au recunoscut vinovăția pentru complicitate la escrocheria și spălarea de bani incriminate, care au fost comise în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.

Numele lui Valeriu Romanov apare şi în dosarul Filat, în care fostul premier a fost denunţat de Ilan Şor că ia dat mită de jumptate de miliard de dolari.

La 29 octombrie 2010 a fost înregistrată compania Grand Petrol SRL , în care asociat unic figurează firma offshore Delot Assets LLP din Marea Britanie. Grand Petrol SRL îl are în calitate de administrată pe Valeriu Romanov, omul de încredere a lui Ilan Shor, iar firma își are sediul juridic pe str. Tighina 12 din Chișinău. La această adresă sunt înregistrate mai multe companii controlate de Shor, inclusiv Dufremol SRL, care deține un lanț de magazine Duty Free în zonele de frontieră. Grand Petrol SRL încheie un contract cu Serviciul Vamal prin care ia în arendă un teren cu suprafața de 773 de ari, situat lângă punctul de frontieră cu Ucraina: Tudora-Starokazacie. Destinația terenului era construcția unei stații PECO care să funcționeze în regim duty-free, pentru care Şor l-ar fi mituit pe Filat.

Numele lui Romanov apare alături de cel al lui Şor şi în Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor îstrăinării patrimoniului sindicatelor din Republica Moldova.

Valeriu Romanov şi Vladimir Zaraiski au refuzat să facă declaraţii despre învinuirile aduse.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав