X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Doga a reușit să-și apere drepturile de autor

18 iul. 2021,, 18:00   Societate
3054 0

Consiliul Civile, Comerciale și de Conștiincios Administrative al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a revizuit decizia privind litigiul dintre compozitorul Eugen Doga și un canal de televiziune privat, care a durat mai mult de 10 ani.

Obiectul procedurii este încasarea remuneraţiei compensatorii pentru încălcarea drepturilor de autor prin difuzarea operelor muzicale fără permisiunea oficială, transmite logos.press.md

La momentul depunerii cererii, Agenția de concerte Doga Muzica SRL, înregistrată în aprilie 2010, deținea dreptul de autor exclusiv asupra operelor compozitorului pe teritoriul Republicii Moldova. După înființarea sa, Eugen Doga a reziliat contractul cu Asociația "Dreptul de autor și drepturile conexe", care a reprezentat anterior interesele sale. În consecință, pentru a-i folosi lucrările, persoanele interesate ar fi trebuit să încheie un acord agenția de concerte.

Fără un astfel de contract, în noiembrie 2010, un canal de televiziune privat a retransmis filmul "Gingașa și tandra mea fiară", în care răsună 21 de lucrări muzicale ale lui Eugen Doga. Toate acestea au fost înregistrate la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) în luna mai a aceluiași an. Compania care reprezintă interesele compozitorului s-a adresat în instanță și a cerut acitarea unei despăgubiri în valoare de 10 mii de lei.

În total, agenția a inițiat patru procese identice împotriva operatorilor privați de televiziune care au redifuzat aceeași emisiune. În cadrul examinării acestora, instanțele au emis decizii contradictorii, demonstrînd lipsa unei practici uniforme.


Reclamantul s-a referit la Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe, care protejează interesele de proprietate ale deținătorilor drepturilor de autor. Ei dețin drepturile exclusive de a utiliza opers sub orice formă și în orice mod. Transmiterea drepturilor de proprietate este posibilă în baza încheierii unui acord de autor și cu plata remunerației conform tarifelor aprobate de guvern. În urma rezultatelor audierilor, care au durat doi ani, Curtea de Apel Chișinău a decis în favoarea deținătorului dreptului de autor.

Cu toate acestea, în 2013, CSJ a anulat acest verdict și a susținut poziția postului de televiziune, obligînd reclamantul să achite cheltuielile de judecată în valoare de 3,8 mii lei. În acel moment, compozitorul Eugen Doga acționa deja ca parte în instanță, în cadrul acestui proces devenind succesorul legal al agenției de concerte Doga Muzica.

Curtea a confirmat că, pentru a evita încălcarea drepturilor de autor, radiodifuzorii, inclusiv cei care efectuează retransmiterea, sînt obligați să încheie contracte cu deținătorii drepturilor de autor. În același timp, se menționează că, potrivit contractului încheiat, inculpatul avea dreptul de a retransmite emisiunile postului public de televiziune Moldova 1, în grila de difuzare a căreia era prezent filmul "Gingașa și tandra mea fiară". Existența unui astfel de contract presupunea că Teleradio-Moldova avea toate drepturile necesare. În această privință, potrivit instanței naționale, pîrîtul nu poate fi obligat să plătească remuneraţie compensatorie.

Avocații compozitorului s-au adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cerând despăgubiri pentru încălcarea drepturilor în cadrul unui proces echitabil și protecția proprietății. În plîngere se subliniază faptul că decizia CSJ nu a fost motivată și a contrazis alte verdicte, încălcînd principiul unității practicii judiciare. Instanțele naționale au interpretat greșit legea care reglementează utilizarea operelor muzicale, aducînd astfel daune intereselor reclamantului.

După ce CEDO a început să examineze plîngerea, părțile au convenit asupra soluționării pe cale amiabilă a cauzei, iar CSJ a trebuit să-și revizuiască propria decizie.

Avocatul său, Viorica Grecu, a anunțat că CEDO a confirmat că instanțele moldovenești au încălcat în mod repetat drepturile de autor ale lui Doga.

Astfel, Agentul Guvernamental al Republicii Moldova, Oleg Rotari, a făcut apel la CSJ cu o solicitarea de revizuire a deciziei. El subliniază faptul că practica CSJ cu privire la litigii similare diferă de abordarea prezentată în acest caz. CSJ a luat multe decizii cu privire la alte procese în favoarea agenției de concerte Doga Muzica. Rotari se referă la încălcarea principiului securității juridice, care garantează, printre altele, stabilitatea în materie juridică și promovează încrederea publicului în instanțe. În timp ce deciziile contradictorii afectează Autoritatea sistemului judiciar.

În iunie 2021, compozitorul Eugen Doga, prin avocatul său, a trimis o cerere Camerei Supreme de Justiție, prin care a susținut cererea agentului guvernamental la CEDO.

Miercurea trecută, CSJ și-a anulat decizia anterioară, datată 2013, recunoscînd-o drept "insuficient justificată, arbitrară și contrară Convenției Europene a Drepturilor Omului." Curtea consideră că argumentarea insuficientă, lipsa unor răspunsuri clare și exhaustive au servit drept unul dintre principalele motive pentru a provoca daune reclamantului. În acest caz, CSJ notează: "statul este responsabil de oprirea încălcărilor și eliminarea consecințelor acestora pentru a restabili, pe cît posibil, situația care a precedat încălcarea prin compensarea daunelor în formă monetară".

CSJ a decis acordarea compozitorului despăgubiri pentru daune morale în valoare de 4,2 mii EUR, inclusiv achitări pentru cheltuielile suportate. După cum remarcă în acest sens completul extins de judecători prezidat de Svetlana Filincova, compensația "nu poate fi simbolică, ci ar trebui să reprezinte o compensație serioasă pentru consecințele negative ale încălcărilor". CSJ a dispus executarea imediată a deciziei și emiterea unui act de executare. Banii vor fi achitați din bugetul de stat prin intermediul Ministerului Justiției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?