Dodon va veni în Moldova împreună cu piloții eliberați în Afganistan

Dodon va veni în Moldova împreună cu piloții eliberați în Afganistan

Președintele Igor Dodon va vizita Moscova, de unde va reveni împreună cu aviatorii din Moldova, care au fost eliberați din captivitatea afgană.


Înainte de aceasta, șeful statului va vizita Germania, unde va participa la Conferința de Securitate de la München. Acolo, Igor Dodon va avea o serie de întrevederi importante cu politicienii europeni și va participa la o masă rotundă dedicată situației din Moldova.


- Avem programate multe întrevederi acolo: atît oficiale, cît și neoficiale, nu voi spune acum cu cine. Interesul meu principal ţine nu de contactele oficiale. Le-am spus partenerilor europeni: "Vreau să ne întîlnim nu pentru selfie, nu pentru fotografii. Nu am nevoie de camere de filmat şi de fotografiat, nici presă, doar să stam să discutăm despre situația din Moldova, așa cum o vedem. Pentru a vă convinge că este acceptabil pentru toți, pentru a prezenta argumente că în cazul Moldovei se poate ajunge la un rezultat bun în negocieri. Occidentul cu Rusia, Rusia cu Occidentul". Iar acest lucru va fi doar un plus pentru noi, pentru că dacă Moldova apare pe agenda marilor puteri ca un posibil compromis între Occident și Rusia, cred că putem rezolva foarte repede multe probleme care există în Moldova", a declarat Igor Dodon în programul "Polius" de la postul de televiziune Accent TV, transmite aif.md.


Președintele a relatat că va reaminti partenerilor occidentali despre statutul neutru al Republicii Moldova și importanța alegerilor parlamentare din februarie.


- Deja cîteva zeci de ţări şi-au anunţat interesul pentru participare la această masă rotundă. Evenimentul va avea loc vineri sau sîmbătă. Cred că acest lucru va fi un semnal foarte important că Moldova nu caută dușmani nici în Occident, nici în Est, iar cetățenii moldoveni doresc să aibă relaţii bune cu toți. Este clar că implementarea acestei agende și a acestui pachet depinde de ceea ce vom avea după data de 24 februarie. Dacă aici avem o majoritate parlamentară, care se bazează anume pe aceste principii – că nu vom fi pro-ruși sau pro-americani, anti-ruși sau anti-europeni, ci pro-moldoveni – atunci acest plan are șanse serioase să fie pus în aplicare începînd cu luna aprilie sau mai. Dacă nu avem o astfel de majoritate parlamentară, dacă mai există o retorică greșită anti-rusească – ceea ce am văzut și chiar este motiv de laudă pentru unii, fiind detaliată chiar într-un interviu cu președintele Parlamentului, atunci nu va exista mișcare și situația s-ar putea complica, or, toate deciziile luate de Federația Rusă privind exporturile, migranții și alte probleme se bazează pe acordurile dintre Dodon şi Putin. Evoluţia şi implementarea lor de mai departe vor depinde de dialogul cu Rusia la nivel guvernamental, a menționat președintele.


Din München, Igor Dodon va merge la Moscova. În capitala Rusiei, președintele se va întîlni cu piloți eliberați din captivitate în Afganistan cu ajutorul părții ruse. Preşedintele ţării și piloții eliberați se vor întoarce în Moldova cu acelaşi avion.


Vă amintim că în dimineaţa zilei de ieri, președintele Moldovei, Igor Dodon, în cadrul unui briefing special pentru presă, a anunțat despre eliberarea a doi piloți moldoveni din captivitate. În 2015, la 24 noiembrie, un elicopter moldovenesc s-a prăbușit în Afganistan, avînd la bord trei cetățeni ai republicii noastre – unul dintre membrii echipajului a fost ucis, trupul său a fost adus în Moldova, iar soarta celorlalte două persoane rămînea necunoscută. Potrivit liderului moldovean, eliberarea a fost posibilă datorită unei operațiuni secrete, desfăşurate de forțele armate ale Federației Ruse.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load