TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Dodon explică ce urmează după declararea stării de urgență

La această etapă rămîn în vigoare deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, alte restricții pînă la moment nu sînt, a anunțat președintele Igor Dodon în urma declarării stării de urgență, notează Noi.md.

Orice speculație în această privință este pasibilă de atragere la răspundere, a atenționat el. Șeful statului a precizat că instituirea stării de urgență permite autorităților să întreprindă rapid măsurile necesare, dar nu comportă în sine altre restricții, decît cele stabilite prin decizii ale Comisiei Situații Excepționale.

"Săptămîna aceasta este critică pentru noi, pentru a opri valul epidemic. Menținem toate restricțiile stabilite, iar dacă va fi necesar vom veni cu măsuri suplimentare. Stați acasă! Îndemnăm cetățenii țării să manifeste maximă responsabilitate și să se conformeze cerințelor stabilite de către autorități. Orice încălcare a legislației va fi sancționată", a remarcat șeful statului.

Oficialul a anunțat că va fi extinsă perioada aflării elevilor/studenților și a cadrelor didactice la domiciliu prin asigurarea continuitatii procesului educational la distanță. Totodată, dacă pînă vineri se va constata o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, va fi examinată opțiunea de a relua activitatea unităților de comerț cu amănuntul, a spus Dodon.

Pînă la 01.04.2020 orele 00:00 a fost întreruptă:
- Activitatea de comerț a unităților comerciale cu amănuntul, cu excepția, unităților de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice și a produselor petroliere;
- Activitatea piețelor comerciale de orice profil;
- Activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale;
- Activitatea unităților de alimentație publică, în localurile și în spațiile amenajate/autorizate ale acestora, cu excepția activităților de preparare și distribuire a produselor în regim catering.


De asemenea este oprit:
- Traficul aerian (cursele comerciale) cu toate țările lumii.
- Traficul internațional feroviar de pasageri
- Accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării

Cetățenii Republicii Moldova nu au restricții la intrare pe teritoriul țării.

În contextul crizei economice prognozate de experți, Igor Dodon a precizat că vor fi relaxate politicile de creditare, va fi amînat termenul de plată a impozitului pe venitul persoanelor juridice pe trimestrul I, 2020. Celelalte impozite urmează a fi raportate și achitate în termenii prevăzuți de legislație. Totodată, termenul de raportare și plata IVPJ pentru perioada 2019 nu vor fi revăzute.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load