Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Dodon: ”Am fost avertizat să nu critic Guvernarea”

26 mai. 07:02   Societate
3493

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a fost reținut pentru 72 de ore a transmis un nou mesaj din detenție.

Acesta spune că este nevinovat și că a fost de mai multe ori preîntîmpinat să nu critice guvernarea.

”Dosarul politic intentat mie se transformă în principala preocupare a Guvernării PAS. Dacă altceva ei nu pot face – nici în economie, nici în dezvoltarea țării, nici în restituirea miliardului furat –, acum lor nu le-a rămas decît să se ocupe de răfuieli cu opoziția. Se vede că au învățat bine lecțiile lui Plahotniuc, de capturare a justiției și de urmărire penală a oponenților.

Astăzi procurorii controlați de regimul Maiei Sandu mi-au înaintat învinuiri (ieri am fost bănuit) pe mai multe capete de acuzare. Menționez că, în premieră pentru Republica Moldova, împotriva unui politician și lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane: procurori, ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigație.

Este evident că acesta e un exces de zel și e o risipă nejustificată de forțe. Majoritatea acestor anchetatori trebuiau să se ocupe azi nu de cazul artificial din jurul lui Dodon, ci de investigarea cazurilor de rezonanță internațională, cum ar fi furtul miliardului, concesionarea aeroportului sau procesele corupționale care au loc acum.


Însă pentru Maia Sandu și PAS, dirijați de Occident, este mai important să distrugă opoziția și să mă denigreze pe mine personal, decît să scoată la iveală fărădelegile făcute cîndva sau acum de guvernările de dreapta .

Dar eu voi rezista tuturor acestor presiuni.

Referitor la acuzațiile și învinuirile care mi se aduc – ele toate sînt superficiale, false, fără probe serioase și vor fi respinse de orice instanță de judecată independentă, nu capturată politic.

Cît privește învinuirea de îmbogățire ilicită, procurorii încearcă să demonstreze acest lucru prin rezultatele perchezițiilor efectuate la domiciliul meu și al rudelor mele. Contrar speculațiilor și a interpretărilor propagandistice lansate și promovate de mass-media aservite puterii, vreau să fac cîteva concretizări:

• La domiciliul meu (casa de la Buiucani) nu au fost depistate decît cîteva mii de euro care au confirmare documentală și provin din veniturile mele salariale (peste 1 milion de lei în ultimele 12 luni). A fost găsită și o recipisă semnată de soția mea, pentru un set de mobilier, în baza unui avans legal oferit și stins transparent. Această recipisă a fost fotografiată pe ascuns de unul din membrii grupului de urmărire penală și aruncată în mass media în 5 minute . Înțeleg că pe acest incident nu s-a autosesizat nimeni. Celelalte insinuări, nu corespund realității și vor fi ușor demontate în cadrul procesului de judecată.

• La mama mea (la Sadova) au fost depistate mijloace bănești ce îi aparțin, inclusiv de la vînzarea unor active ale rudelor, fapt ce va fi legal documentat și demonstrat. Declar pe propria răspundere că nu dețin, direct sau prin persoane interpuse, active mobile și imobile în satul Sadova.

• Perchezițiile la cumnatul meu, Petru Merineanu. Dînsul, care a muncit peste 20 de ani în afara țării, chiar a crezut că diaspora este așteptată cu brațele deschise acasă. A vîndut apartamentul din Moscova, declarînd banii oficial la intrarea în țară și a hotărît să lanseze o afacere în satul lui natal Molovata Veche, creînd astfel cîteva zeci de locuri de muncă. Incidentul cu recipisa, mai puțin plăcut, dar atît de mediatizat în presă, poate fi explicat prin emoțiile unui om, care revine acasă de peste hotare și se trezește la 7 dimineața cu mascații sub ușă, care îi sperie copilul.

Declar că familia mea nu deține imobile în satul Molovata Veche, iar toate cele lansate în spațiul mediatic afiliat puterii nu corespund realității, ceea ce va fi demonstrat foarte ferm în procesul de judecată. Astfel reconfirm încă o dată că nu am alte imobile, active, venituri, afară de cele declarate public, iar acest proces, inclusiv acest capăt de acuzare îl consider a fi un pretext inventat, pentru inițierea răfuielii politice din partea doamnei Maia Sandu, care dorește cu orice preț să înlăture principalul oponent politic.

Învinuirile care se referă la pretinsele acte de corupție, primirea mitei, finanțarea ilegală a partidului, precum și aberanta acuzare de trădare de patrie, ele toate sînt nefondate și se bazează pe înregistrările video făcute ilegal (deci nu pot fi probe în judecată) de către Plahotniuc în iunie 2019, cînd Moldova a trecut prin una din cele mai mari provocări – lupta directă cu regimul oligarhic, care capturase toate instituțiile statului, fenomen ce se repetă, din păcate, și sub conducerea Maiei Sandu.

Repet ceea ce am mai spus: în iunie 2019 m-am expus unui risc enorm atît eu personal, cît și familia mea, în perioada cînd purtam pseudo-negocieri cu Plahotniuc, conștientizînd că sînt înregistrat video, cu scopul de a debarca regimul oligarhic și de a crea o coaliție guvernamentală anti-oligarhică: PSRM+ACUM (PAS+DA). Mi-a reușit acest lucru și am oferit atunci o nouă șansă Republicii Moldova.

Și vreau să amintesc – beneficiari ai acelor evenimente sînt și actualii conducători ai statului, inclusiv Maia Sandu, care acum pune la cale represalii împotriva opoziției în stilul dictatorial al lui Plahotniuc.

Și în final, vreau să vă asigur că eu înțeleg foarte bine pentru ce și în interesul cui, din țară și din afară, se fac aceste presiuni, se intentează dosare politice la comandă, se organizează justiție televizată selectivă, se propagă ura și îmi este denigrată imaginea publică. Am explicat și în textul meu precedent o parte din motivele care au determinat puterea să pornească organele de forță împotriva mea.

Dar eu sînt ferm convins că poporul deja a înțeles cît de mincinoasă poate fi actuala guvernare, cît de falsă este ea și cît de antidemocratică și răzbunătoare. Și cît de incompetentă esta ea în chestiuni de gestionare a problemelor reale ale țării.

Eu voi rezista presiunilor. Și împreună cu echipa, cu toți membrii și susținătorii Partidului Socialiștilor, cu cetățenii patrioți ai Moldovei vom elibera în cele din urmă țara de acest regim abuziv și mincinos care a capturat instituțiile statului și ne distruge metodic țara, economia, credința și viitorul.

Și încă ceva. Pe parcursul ultimelor 7 luni, de cînd am decis să mă dezic de mandatul de deputat, am fost avertizat să nu critic Guvernarea și în special Președintele țării. De asemenea, mi s-a recomandat insistent să părăsesc Moldova. Eu însă nu am părăsit țara, deși am avut posibilitate să o fac, dacă aș fi vrut.

Eu nu am plecat, nu am cedat și nu voi ceda nici acum. Lupta continuă. Și nimeni nu vine la putere pentru totdeauna. Deși mulți dintre cei aflați la putere uită de asta”, se arată în mesajul lui Dodon.

Reamintim că fostul șef de stat a fost reținut pentru 72 de ore aducîndui-se mai multe capete de acuzare. Ieri procurorii au anunțat că vor cere 30 de zile de arest preventiv.

3

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав