X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Distrugerea statului începe cu redenumirea limbii...

20 apr. 2021,, 18:27   Societate
8359 23

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că Parlamentul trebuie să modifice Constituția, ceea ce va permite redenumirea limbii de stat a țării noastre din limba moldovenească în limba română.

Ea a declarat acest lucru ieri, vorbind la sesiunea plenară a APCE de la Strasbourg, transmite Noi.md.

"În Constituție, limba oficială a Republicii Moldova este moldovenească, deși prin decizia Curții Constituționale ea este română", a spus Maia Sandu. Președintele a reamintit că prerogativa de a face modificări în Constituție aparține Parlamentului, dar nu există încă suficienți deputați care să susțină acest amendament.

"De îndată ce vom avea un alt parlament pregătit pentru aceste schimbări, această problemă va fi rezolvată", a asigurat ea.

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, comentînd această declarație a Maiei Sandu despre schimbarea denumirii limbii în Constituție, i-a cerut asă lase în pace Constituția și limba moldovenească.


"Cînd politicienii sînt incapabili să rezolve problemele sociale și economice acute sau să facă față eficient pandemiei, ei se ocupă cu provocări legate de numele limbii țării noastre", a spus Igor Dodon.

El a subliniat că Maia Sandu a călcat pe urmele "altor frontiști și unioniști" care au atacat în repetate rînduri identitatea națională și au semănat discordie în societate.

"Doamnă președintă, ați fost aleasă pentru un program de guvernare total diferit, din cauza așteptărilor total diferite. Încercați să faceți ceva util pentru cetățeni. Lăsați Constituția și limba moldovenească în pace, mai ales că marea majoritate numește limba lor moldovenească", a spus Igor Dodon. El a mai menționat că nu numele limbii este astăzi o prioritate pentru popor și țară, îndemnînd-o pe Maia Sandu să demonstreze că este mai deșteaptă decît Mihai Ghimpu sau alți aventurieri anti-stataliști.

De remarcat faptul că, potrivit tuturor sondajelor de opinie, peste 70% dintre cetățenii Republicii Moldova consideră limba moldovenească drept limba lor maternă și sînt siguri că aceasta ar trebui să-și păstreze denumirea.

Informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români citiți pe site-ul moldovenii.md.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?