X 
Criza energetică stiri: 1551
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3384

Dispariția copiilor va fi anunțată, de-acum încolo, pe Facebook și Instagram

7 aug. 16:30   Societate
1677 0

Dispariția copiilor va fi anunțată, de-acum încolo, pe Facebook și Instagram. Poliția a bătut palma cu compania Meta, care deține aceste platforme, iar potrivit acordului, utilizatorii vor primi notificări despre copii dispăruți în zona lor.

Amber Alert este un sistem menit să găsească cît mai rapid micuții care parcă au intrat în pămînt. Astfel, alertele vor include date despre cum arată dispărutul, ultima localizare, dar și o fotografie cu acesta. Oamenii legii spun că, în medie, zilnic, cel puțin doi copii dispar. În 97 la sută din cazuri minorii decid singuri să fugă de acasă. Numai de la începutul anului au fost înregistrate 600 de astfel de incidente, notează Noi.md cu referire la tv8.

Fenomenul de dispariție a copiilor, în țara noastră, a crescut îngrijorător, în ultima perioadă, spune poliția. Unele cazuri îi pun într-o dificultate la extrem, așa că oamenii legii s-au gîndit sa încheie un parteneriat cu Meta, compania care deține rețelele de socializare Facebook și Instagram și să lanseze „AMBER Alert”, de altfel, sistem ce funcționează deja cu succes în alte țări. Astfel, după ce părinții sau rudele vor reclama dispariția unui copil, internauții, aflați în raza de 160 de kilometri de la locul dispariției, vor primi mesaje cu informații despre ultima localizare a micuțului, dar și alte detalii care ar putea ajuta la identificarea lui mai ușor și cel mai important... rapid.

„Alerta se declanșează de obicei în termeni de 24 de ore din momentul dispariției acelui copil în situație de risc foarte înalt. Această perioadă se consideră cea mai reușită pentru a fi stabilit acel copil și alerta va fi prezentă pe parcursul perioadei de 24 de ore”, ne-a comunicat Artur Degteariov, șeful Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, IGP.

În cazul în care copilul va fi găsit, alerta va fi anulată.


„Acest sistem de alertă urmează să fie aplicat destul de rar pe cazurile extrem de grave, astfel în acest sens, noi foarte mult așteptăm ca utilizatorii din Republica Moldova să fie receptivi la această alertă să o distribuie către prieteni și în cazul în care dețineți careva informații despre copilul dispărut, să informeze poliția la numărul unic de urgență - 112”, ne-a mai precizat Degteariov.

Din 19 iulie, de cînd a fost instalat sistemul, deocamdată nu a fost înregistrată nicio alertă de dispariție.

„Așa arată o alertă în aplicația Facebook. Unde este afișată imaginea copilului și date cu privire la nume, vîrsta și locul dispariției. Este posibilitate de distribuire a acestei alerte sau de a afișa mai multe informații pe cazul dat. Astfel arată această notificare în Instagram. La fel sînt careva date cu privire la copilul respectiv și este posibilitate de a accesa mai multe date”, a mai comunicat Degteariov.

Deși un asemenea sistem este binevenit în țara noastră, totuși, psihologii cred că astfel de cazuri ar putea fi evitate dacă părinții ar discutată și ar fi cît mai deschiși cu copii lor.

„Orice program care ar ajuta la găsirea copilului este binevenit. Fiindcă uneori și ore și minute cineva l-a zărit și asta chiar contează. Deci sînt două chestii prima copii poți să plece de acasă pentru că nu mai suportă atmosfera din casă, chiar să fie cu rea intenție din partea unor răufăcători ... să creăm o relație de deschidere cu copii noștri”, a specigicat psihologul Cezar Dilevschi.

Statisticile poliției arată că zilnic, în medie, doi copii dispar, în 97 la suta dintre aceste cazuri, micuții fug de acasă.

Niciun copil nu pleacă de la un părinte unde este înțeles și este o relație frumoasă. Copilul pleacă cînd îl doare și nu mai suportă, pleacă cînd.... este exploata”, a mai precizat psihologul

Republica Moldova este a 26 - a țară în care Meta lansează sistemul „AMBER Alert”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав