X 
Criza energetică stiri: 1584
Cutremure stiri: 276

Discuții între Chișinău și Moscova privind depozitul de la Cobasna: Există înțelegerea de a-i schimba statutul

9 aug. 13:02   Societate
4605 0

Discuțiile dintre autoritățile Republicii Moldova și cele ale Federației Ruse cu privire la soarta depozitului de muniții de la Cobasna au fost puse pe pauză, după declanșarea războiului din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de către Valeriu Mija, secretar de Stat la ministerul Apărării, pentru Europa Liberă.

Oficialul a precizat că există însă, înțelegerea de a schimba statutul depozitului.

”Ministerul Apărării al Federației Ruse a apelat la autoritățile Republicii Moldova în 2019-2020 pe acest subiect. Cred că, COVID-19 a extins perioada de coordonare. Am avut anumite consultări în formatul ministerului de Externe, ministerului de Externe al Federației Ruse, s-a comunicat mai mult prin scrisori și prin oficiul atașatului militar al Federației Ruse la Chișinău. Există înțelegerea ca statutul depozitului să fie schimbat, se referă la muniții. Pentru că majoritatea munițiilor au deja 30 de ani de păstrare, 80%-90% sînt depășite. Adică ele nu pot fi funcționale, mai mult, unele din ele nu pot fi transportate, căci poate reprezenta risc. Acțiunile din 24 februarie au stopat procesul, dar există înțelegerea, ca atunci cînd războiul va lua sfîrșit, acest subiect va fi pus la discuții. Nu există decizie politică”, a declarat Mija.

Depozitul de la Cobasna este cel mai mare depozit militar din Europa de Est și se află la doar 120 de km de Chișinău. Depozitul a fost înființat în 1949, acolo fiind stocate o mare parte a munițiilor după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia și alte țări ale lagărului socialist. În perioada 2001-2004, Misiunea OSCE a asistat și monitorizat distrugerea și scoaterea din R. Moldova, de către Federația Rusă, a 456 de echipamente militare, inclusiv tancuri și tunuri grele, precum și alte 242 de echipamente.


De asemenea, a asistat și monitorizat la scoaterea a 22 de mii de tone de muniție din depozitul de la Cobasna. Se stimează că în prezent, la depozitul de la Cobasna sunt aproximativ 20 de mii de tone de muniții.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав