X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Discuție între Platon și Grinșpun, despre laundromat: „Ar trebui să-ți dea premiu că furi din bugetul Rusiei”

6 ian. 2021,, 09:24   Societate
46737 10

Jurnaliștii de la Jurnal TV a intrat în posesia unei înregistrări exclusive care ar face mai multă lumină în dosarul spălătoriei rusești de bani, cunusocută ca „Laundromat”.

Potrivit sursei citate, înregistrarea surprinde o discuție între omul de afaceri, Veaceslav Platon și partenerul său de afaceri, Emmanuil Grinșpun, vizat în unele anchete jurnalistice, transmite agora.md.

Înregistrarea audio ar fi fost făcut în anul 2015, iar discuția relevă că Grinșpun îi spune lui Platon că, „în perioada 16-19 martie 2015, la Chișinău, au venit oficiali de rang înalt din Statele Unite ale Americii pentru a investiga implicarea lui Platon în Laundromatul rusesc și pentru a bloca fluxul uriaș de bani negri prin Moldova către Europa”.

Grinșpun ar fi făcut referire la prietenii săi din SIS, care l-ar fi informat că la Chișinău s-au aflat reprezentanți ai FBI, CIA, Departamentului de Justiție și Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.

Solicitat de jurnaliștii de la Jurnal TV pentru o reacție, omul de afaceri Veaceaslav Platon a declarat că a vorbit de mai multe ori cu Grinșpun, dar susține că înregistrarea audio ar fi trucată. Mai mult, el spune că nu a vorbit despre fluxurile financiare din Rusia și despre coruperea autorităților moldovene.


„Probabil au luat o parte a discuției și au lipt o altă bucată, așa că asta e foaie verde. Trebuie să ascult, trebuie să-mi aduc aminte, să înțeleg care e sursa. E o aberație. Eu cu Grinșpun nu am vorbit despre niciun de fluxuri financiare din Rusia. Am putut să vorbesc doar despre datoriile lui față de mine”, a menționat Platon pentru Jurnal TV.

În perioada 2010-2014, cel puțin 22 de miliarde de dolari au fost transferate din Rusia în alte jurisdicții, prin intermediul justiției și sistemului financiar-bancar din Republica Moldova, în baza unor hotărîri judecătorești ilegale vizînd datorii fictive a sute de entități. Banii au ajuns să fie folosiți de oligarhii ruși și acoliții lor, dar au fost utilizați și pentru finanțarea unor campanii subversive în statele UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?