Coronavirus stiri: 8126
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 904

Directorul general al unei întreprinderi de stat riscă să fie amendat

24 ian. 15:42   Societate
2231

În săptămîna 17-21 ianuarie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) au fost inițiate cinci proceduri de control.

În patru cazuri sînt vizate posibile conflicte de interese, admise de un primar din r-nul Florești, care figurează și într-un control pe incompatibilitate de funcție, cîte un consilier în Consiliul Hăsnășenii Mari r-nul Drochia și din Consiliul Mereșeni r-nul Hîncești, precum și un director de Gimnaziu din r-nul Ocnița. Opt încălcări au fost stabilite de inspectorii de integritate.

În șapte cazuri au fost identificate conflicte de interese pe numele unui ex-director de Întreprindere Municipală din Bălți, un fost director al S.A. din Cahul, un ex-director a unei Agenții de Dezvoltare Regională secretar al unui Consiliu raional, unui administrator de instituție publică din Sîngerei, unui primar din r-nul Sîngerei și a unui director de Grădiniță din r-nul Sîngerei. Iar, un consilier în Consiliul Vișniovca r-nul Cantemir a admis o incompatibilitate pe timpul exercitării mandatului.

În 14 cazuri, inspectorii de integritate au refuzat inițierea controalelor. În procesele verbale de refuz inișiere sînt vizați în mare parte, primari, consilieri locali și secretari de Consilii.

Trei cauze contravenționale au fost pornite săptămîna precedentă. Astfel, directorul general al unei întreprinderi de stat din subordinea APP s-ar putea alege cu o amendă pentru nedepunerea declarației de avere la accederea în funcție. La fel, și un ex-director al unei Întreprinderi municipale din Bălți și secretarul unui Consiliu raional riscă cîte o amendă pentru faptul că nu au decarat conflictele de interese. Juriștii ANI au reprezentat interesele instituției în 15 ședințe de judecată.


ANI a eliberat 17 Certificate de Integritate și a soluționat șase conflicte de interese. Reprezentanții ANI au oferit 128 de consultații telefonice, inclusiv 39 la Linia Instituțională de Informare. De la începutul anului 2022, pe Portalul Public al Declarațiilor au fost depuse aproximativ 290 de declarații de avere ( la angajare/eliberare, dar și anuale).

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав