COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Directorul fabricii de vinuri din Etulia: Acum important este să protejăm sănătatea oamenilor

Directorul fabricii de vinuri din Etulia: Acum important este să protejăm sănătatea oamenilor

Conducerea întreprinderii din Etulia nu știe cum a ajuns coronavirusul la fabrică, dar face tot posibilul pentru a-și proteja angajații.

Despre acest lucru a declarat în cadrul unei conferințe de presă online Președintele Consiliului de administrație, Vasile Tofan, transmite gagauzinfo.md

El a prezentat o scurtă cronologie a evenimentelor începînd cu data de 16 martie, cînd întreprinderea a avut o ședință cu lucrătorii, unde au fost anunțate planurile anti-virus ale conducerii. Vasile Tofan a atras atenția asupra faptului că starea de urgență a fost declarată în țară abia a doua zi.


Primul caz de îmbolnăvire în Etulia și Cișmichioi a apărut pe 9 aprilie, iar acesta nu avea legătură cu fabrica. Primul angajat bolnav al vinăriei a fost identificat abia pe 17 aprilie. Două zile mai tîrziu, au fost depistați încă patru bolnavi printre cei cu care a contactat primul lucrător bolnav.

De unde a ajuns virusul la fabrică, întreprinderea nu știe. Acum are loc o investigație internă.

"Știm că fiul unei angajate de-a noastră într-unul dintre satele afectate [de coronavirus] a organizat un eveniment în masă. Nu aș vrea să spun că așa a ajuns virusul la fabrică. Un număr destul de mare de oameni din Etulia și Cișmichioi lucrează peste hotare. Mulți s-au întors din Rusia și Turcia. Cred că există o mare șansă ca virusul să vină la noi din străinătate. O altă versiune este că virusul l-a adus unul dintre șoferi, deși prelucrăm cu raze ultraviolete toate documentele care vin la noi", a spus șeful întreprinderii.

Vinăria, din cont propriu a decis să verifice întregul personal pentru coronavirus. Analizele care au venit dintr-un laborator privat au arătat că 68 de persoane sînt in fectate. Dintre acestea, 83% nu au avut nici un simptom al bolii, 5% au avut simptome slabe ale bolii. Pînă în prezent, 9 angajați ai uzinei au fost spitalizați, dintre care trei sînt în stare gravă.

În prezent, fabrica din Etulia este închisă în carantină. Întreprinderea planifică reluarea activității pe 4 mai. În această perioadă, anual, potrivit lui Vasile Tofan, producția se închide planificat timp de cîteva săptămîni, perioadă în care are loc modernizarea echipamentului.

Potrivit lui Vasile Tofan, acum nu este atît de importantă cautarea sursei de infecție, cît protejarea angajații. Pentru aceasta, după reluarea activității întreprinderii, la locul de muncă vor fi admiși doar acei lucrători care vor prezenta un certificatul că nu au COVID-19.

Amintim că cel mai mare focar de COVID-19 din Găgăuzia a avut loc în sudul regiunii – în satele Etulia și Cișmichioi.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load