TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Directorii de spitale vor fi numiți în funcții, în baza unui regulament nou

Directorii de spitale vor fi numiți în funcții, în baza unui regulament nou

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus pentru consultări publice un nou regulament privind numirea în funcţii pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice.


Astfel, concursurile urmează a fi anunţate cu cel puţin 90 de zile înainte de expirarea contractelor de muncă semnate cu managerii spitalelor, pentru a se asigura continuitatea conducerii instituţiilor, a se exclude interimatele funcţiilor şi a asigura un transfer efectiv şi lent al atribuţiilor. Concursurile se vor considera anunțate de la data publicării pe pagina web a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.


Regulamentul nou va interzice persoanelor care au fost directori de spitale mai mult de nouă ani să participe la concursuri.


„Motivul acestei propuneri rezidă în evitarea situaţiilor cînd doar unele şi aceleaşi persoane participă la concurs, precum şi a situaţiilor cînd instituţia devine un domeniu exclusiv al uneia şi aceleiaşi persoane. Ori, asemenea situaţii pot crea conflicte de interes, corupţie şi alte fenomene nedorite”, se spune în nota informativă a proiectului.


Contractul de management al spitalului va include o clauză nouă care va interzice directorului să exercite alte activităţi remunerate în perioada valabilităţii mandatului de conducător al instituţiei medicale. În caz de nerespectare, persoana va putea fi concediată.


„Acest lucru este necesar pentru a asigura că instituţia medicală dispune de un management efectiv şi continuu, precum şi pentru a ne asigura că conducătorul nu se află în conflicte de interese, fiind spre exemplu concomitent şi director de spital şi medic. La fel, activitatea didactică şi cea ştiinţifică va fi posibilă de desfășurat de către conducător în afara orelor de program a instituţiei medicale şi doar în afara instituţiei”, motivează autorii proiectului.


Astfel, directorii de spitale care sînt chirurgi de profesie, nu vor mai avea dreptul să efectueze operații în perioada în care vor conduce instituțiile medicale.


Ministerul Sănătății mai propune ca în contractul-tip de management al instituţiei să fie inclus un motiv nou de concediere a directorilor de spitale. Aceștia vor fi demiși dacă vor înregistra indicatori de performanţă nesatisfăcători la efectuarea evaluării anuale.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load