COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Directorii de spitale vor fi aleși în baza unor noi prevederi

Directorii de spitale vor fi aleși în baza unor noi prevederi

Directorii instituțiilor medico-sanitare publice ar putea fi numiți în funcții prin concurs organizat cu cel puțin 90 de zile înainte de expirarea contractului de muncă.

Guvernul a aprobat vineri, 13 septembrie, o Hotărîre care prevede reguli noi de concurs pentru cei care vor să administreze instituțiile medicale publice în Republica Moldova, potrivit agora.md.

„Pînă acum erau situații că cineva ajungea să concureze tot cu el însuși. Era total lipsit de încredere procedura”, a declarat ministra Nimerenco.


Potrivit documentului aprobat de Guvern, persoanele care vor candida trebuie să depună două declarații pe propria răspundere: Una că nu are antecedente penale, iar alta - pe avere și interese personale, inclusiv despre rudele și afinii pînă la gradul IV care lucrează în spitalul pe care intenționează să-l conducă.

Contractul de administrare al spitalului va interzice directorului să exercite alte activităţi remunerate în perioada valabilităţii mandatului de conducător. Activitatea didactică şi cea ştiinţifică pot fi desfăşurate de către conducător doar în afara orelor de program ale activităţii instituţiei şi doar în afara instituţiei. Dacă prevederea nu va fi respectat, atunci persoana va putea fi concediată.

„Acest lucru este necesar pentru a asigura că instituţia medicală dispune de un management efectiv şi continuu, precum și pentru a ne asigura că conducătorul nu se află în conflicte de interese, fiind concomitent director de spital şi medic. Activitatea didactică şi cea ştiinţifică vor fi posibile de desfășurat de conducător în afara orelor de program a instituţiei medicale şi doar în afara instituţiei, pentru a evita situaţiile cînd un conducător în timpul cînd urmează să se ocupe de administrare de fapt se află în altă parte sau chiar dacă se află pe teritoriul instituţiei se ocupă de alte activităţi decît cele legate de administrarea acesteia”, motivează autorii proiectului legislativ.

Ministerul Sănătății mai propune ca directorii instituțiilor medicale să fie demiși dacă vor înregistra indicatori de performanţă nesatisfăcători la efectuarea evaluării anuale.

Conducătorii instituțiilor medicale vor fi selectați pe un termen de 5 ani.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load