Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Direcția educație Chișinău, învinuită de cheltuirea iraţională a banilor

5 iul. 2018,, 12:20   Societate
2497 1

O nouă dispută pe rețelele de socializare. De data aceasta din cauza unor terenuri de joacă pentru copii, amenajate la cîteva grădinițe din capitală.

Panourile interactive moderne, numite în Occident busy-boarduri, au fost procurate contra a 22.000 de lei fiecare. Asta în timp ce la magazinele din Chișinau acestea costă 3 mii de lei.

Mai multe panouri interactive de acest gen au fost amplasate în grădinițele din capitală. Deși arată identic, prețul acestora variază. Astfel, în sectorul centru al capitalei, ele costă 15 000 de lei, iar la Botanica – 22 000 de lei.

Cazul a fost făcut public de co-fondatoarea grupului „Părinți solidari”, Ala Revenco. Fotografia postată de ea cu panoul interactiv și prețul acestuia, a provocat nedumeriri.

„Am urmărit situația pînă aceste terenuri au fost totuși montate și atunci am putut să scoatem în evidență aceste cheltuieli enorme, care nu sînt nicidecum justificate. Părinții au fost desigur foarte uimiți”, a menționat Ala Revenco.


Activista spune că din start a depistat nereguli în procesul de achiziție – chiar de la inițierea licitației publice.

Totuși, panourile interactive au fost instalate în instituțiile preșcolare. Directoarea Grădiniței nr.6 din capitală susține că cei cei mici se bucură de proaspăta achiziție.

„Împreună cu terenul a fost instalat și panoul interactiv care este un lucru foarte plăcut pentru copii, unde își petrec timpul liber”, a spus Alexa Lidia, directorul IET nr.6.

Compania responsabilă de amenajarea terenurilor de joacă a fost vizată anterior în investigații jurnalistice pentru nerespectarea condițiilor contractuale. Directoarea spune că și de data aceasta au fost probleme.

Mai mult, inscripțiile pe panou sînt făcute într-o limbă străină, pe care micuții nici nu o cunosc.

Părinții au păreri împărțite în legătură cu prețul plătit pentru busy-board.

La un magazin din capitală, astfel de panouri sînt comercializate la un preț de 7 ori mai mic. Ele costă 3000 de lei.

Deși primarul interimar Ruslan Codreanu a rugat luni, în cadrul unei ședințe, Direcția de Educație, Tineret și Sport să prezinte un raport privind costurile panourilor interactive, oficialii susțin că nu dețin nici o informație.

Firma care a instalat panourile în grădinițe a fost fondată în 2011. De atunci, ea cîștigă regulat licitații organizate de direcțiile din cadrul Primăriei Chișinău și amenajează terenuri de joacă pentru copii. În 2017, au fost procurate echipamente de joacă în valoare de peste 520 000 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?