Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Din ce motiv se majorează prețul la cartofi?

21 oct. 2021,, 11:15   Societate
2013

Prețul mediu angro la cartofi pe piață a crescut săptămîna trecută pînă la 3 lei pentru un kilogram, transmite Noi.md cu referire la agrotv.md.

Totodată, costurile maxime pentru cartofii de calitate au crescut și mai mult – pînă la 4 lei. Operatorii pieței locale susţin că motivul majorării prețurilor este exportul acesteia.

Anterior, analiștii EastFruit au raportat că anul acesta, datorită celor mai mici prețuri din regiune, Moldova a început să exporte cartofi în Rusia, Ucraina, România și Macedonia. Cu toate acestea, conform estimărilor comercianților, în structura recoltei din 2021, care este destul de mare datorită precipitațiilor abundente căzute în primăvară și vară, ponderea cartofilor de calitate la export nu depășește 20-25 la sută. Oferta limitată a acestor produse a influențat majorarea prețurilor.

În același timp, oferta de cartofi de calitate medie și scăzută pentru consumul curent al populației pe piața internă este încă mare. Potrivit fermierilor, pentru a evita pierderile, astfel de cartofi nu vor fi puşi la păstrare pentru mult timp, fiind necesară comercializarea lor înainte de primele temperaturi scăzute în iarnă. Luînd în considerare acest lucru, nu există condiții prealabile pentru o creștere și mai mare a prețului.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав