COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Din cauza carantinei, avocații cer autorităților să le dubleze onorariile

Din cauza carantinei, avocații cer autorităților să le dubleze onorariile

Uniunea avocaților din Moldova a venit cu un apel către autoritățile țării, cerîndu-le, în legătură cu situația epidemiologică și cu starea de urgență din țară să ia o serie de măsuri de urgență social-economice în vederea sprijinirii și protecției avocaților, inclusiv, dublarea onorariilor acestora în perioada stării de urgență, avînd în vedere riscurile la care sînt expuși.

În apelul oficial, avocații au propus, în special, următoarele măsuri:

1. Extinderea măsurilor economice și fiscale aprobate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, în vederea susținerii avocaților cu drept de exercitare a profesiei de avocat, întreprinzătorilor individuali sau gospodăriilor ţărănești (de fermier), a agenţilor economici, subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, precum și a persoanelor fizice;
2. Diminuarea impozitului pe venit de la 18 la 12% pentru avocați;
3. Stabilirea începând cu data declarării stării de urgență a unei forme de indemnizație de carantină pentru părinții avocați cu copii de pînă la 10 ani, care sunt în imposibilitate de a activa pe durata menționată, în condițiile în care procesul educațional de toate nivelurile este suspendat pînă la 15 mai curent. Mărimea indemnizației urmează a fi stabilită indiferent de cuantumul contribuțiilor de asigurare socială, plata sau neplata acestor contribuții;
4. Pentru contribuțiile datorate de avocați pentru formarea bugetului asigurării sociale, care sînt scadente începînd cu data declarării stării de urgență, 17 martie 2020, majorările de întîrziere să fie stabilite în mărime de 0%.
5.Suspendarea calculării majorărilor de întîrziere pentru datoriile contributive pentru formarea bugetului de asigurare socială acumulate anterior datei de 17 martie 2020;
6. Suspendarea procedurilor contravenționale în ceea ce ține de neplata contribuțiilor de asigurare socială. Nu se încep proceduri noi.
7. Prin derogare de la prevederile legislației sistemului public de asigurări sociale, să se stabileasca pentru toată perioada stării de urgență și în termen de șase luni după încetarea stării de urgență, a unei proceduri unice (simplificate), privind obținerea de către avocați a îndemnizației pentru pierderea temporară a capacității de muncă;
8. Asigurarea și oferirea unui sprijin financiar lunar pentru avocații care nu înregistrează venituri sau înregistrează venituri mai mici decît cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real al economiei, pe toată perioada stării de urgență și șase luni după încetarea stării de urgență în proporție de 100% din cuantumul salariului sus menționat.
9. Prin derogare de la prevederile Regulamentului cu privire la mărimea şi modul de remunerare a avocaţilor pentru acordarea asistenţei juridice calificate garantate de stat, onorariile apărătorilor care acordă și prestează acest serviciu, să fie stabilite și plătite în cuantum dublu pe toată perioada stării de urgență, având în vedere riscurile la care sunt expuși.
În conformitate cu punctul 19 al dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale Nr. 6, ”Avocaţii, notarii, executorii judecătoreşti sunt obligaţi, pe perioada stării de urgenţă, să asigure continuitatea activităţii, cu respectarea normelor sanitarepidemiologice.
Începînd cu data de 27 martie 2020, nerespectarea acestei obligaţii pe întreaga durată a stării de urgenţă, constituie abatere disciplinară care se sancţionează cu excluderea din profesie, în condiţiile şi cu procedura stabilite de legislaţia în vigoare, aplicabile fiecărei profesii.
Încetarea stării de urgenţă nu înlătură răspunderea disciplinară conform prevederilor prezentei Dispoziţii”.
Parlamentul Republicii Moldova a introdus stare de urgență pentru perioada 17 martie-15 mai.
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load