X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1412

Digitalizarea arhivei video de la Moldova 1, pusă pe pauză

25 mai. 2023,, 12:00   Societate
2926 0

Arhiva video a Teleradio-Moldova este fără îndoială o adevărată comoară a patrimoniului cultural și artistic al țării noastre, însă digitalizarea acesteia de mai mulți ani este pusă pe pauză din cauza lipsei de bani.

O declarație în acest sens a fost făcută de directorul TRM, Vlad Ţurcanu.

”Teleradio-Moldova a fost digitalizată în proporție de aproape 100 de procente cu arhiva de la televiziune nu stăm la fel de bine cu cea de la radio. Am identificat un buget pentru ca să începem digitalizarea arhivei video care ar constitui circa 6 milioane de euro. Avem materiale neprețuite inclusiv din anii 50, dorința noastră este să rezolvăm această problemă însă nu am identificat încă fonduri”, a declarat șeful de la TRM.

Vlad Țurcanu a declarat că este foarte important ca în timpul cel mai apropiat să fie găsite resursele financiare pentru digitalizarea arhivei video a Teleradio-Moldova, arhivă care potrivit lui aparține societății.

De menționat că anterior mai mulți activiți a atras atenția asupra faptului că filmele cu chișinăuienii din a doua jumătate a secolului trecut, deschiderea Teatrului de Operă și Balet sau producții ale anilor ‘30 – acestea și alte imagini care se regăsesc în arhiva Teleradio-Moldova (TRM) riscă să fie pierdute din cauza deteriorării suportului pe care sînt stocate.


Mircea Surdu, fost director al postului public de televiziune Moldova 1 și actualul director al Telefilm-Chișinău, accentuează că arhiva TRM este una valoroasă pentru că „păstrează istoria noastră”. „Filmele despre Moldova Socialistă erau făcute la Telefilm. Atunci, în perioada sovietică, Telefilmul avea în jur de 130 de angajați și se făceau filme documentare. Ele erau cu tentă propagandistică, dar sigur că rămînea și esența. De exemplu, deschiderea Teatrului de Operă și Balet sau un film despre oamenii din Chișinău în anii ‘60. Sigur că acolo se proslăvea partidul, dar totodată vezi cum arăta orașul”, explică jurnalistul.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав