X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Diferența de salariu la femei și bărbați. Care este motivul? (VIDEO)

17 oct. 2019,, 08:34   Societate
2480 0

Inegalitatea cu privire la cîştigurile salariale este o noțiune destul de prezentă în Republica Moldova.

O arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit statistica.gov.md, pe parcursul anului 2018, diferența salarială între o femeie și un bărbat a constituit în medie 14,4 %. Altfel spus, femeile primesc cu 14,4 % mai puțini bani decît bărbații.

Am decis să aflăm și părerea mai multor activiste pentru drepturile femeilor, în legătură cu acest subiect. Dacă astăzi, în Republica Moldova mai avem sau nu inegalitatea cu privire la cîștigurile salariale și ce ar trebui să facem în caz că ne confruntăm cu așa situație la locul de muncă.

Potrivit activistelor civice, salariile mai mici ridicate de doamne sînt o problemă întîlnită practic în toate țările lumii, inclusiv în țările cu mult mai dezvoltate decît Republica Moldova

„Deci nu există un răspuns simplu, este o problemă complexă și este un fenomen care s-a construit de-a lungul secolelor și o să mai existe probabil un oarecare timp, dar din fericire acum femeile, totuși, au acces la salarii mai mari, decît era pe timpuri, au acces la joburi mai bune, au acces la carieră, ele își pot face, construi o carieră dacă își doresc, deși iarăși, din multe puncte de vedere, le este mai complicat decît bărbaților”, ne spune Diana Guja, activistă pentru drepturile persoanelor LGBT.


Reprezentanta organizației GENDERDOC-M a precizat că în Republica Moldova femeile au salariile mai mici cu aproximativ 14 % decît bărații.

„Eu presupun că se ia în calcul tot salariul care îl primesc bărbații și este vorba doar despre salariul legal, și salariile care le primesc femeile, ele se împart la numărul/cantitatea bărbaților și femeilor care lucrează și au o medie și pentru că, totuși, bărbații lucrează la joburi mai bine plătite, care ocupă funcții mai înalte. În IT sînt totuși majoritatea bărbați și femeile lucrează în funcții care sînt mai puțin plătite. Eu cred că această diferență vine anume din această situație”, declară Angelica Frolov, reprezentanta organizației GENDERDOC-M.

De asemenea, am decis să aflăm și părerea oamenilor din stradă cu privire la acest subiect. Răspunsuri au fost multe și diferite.

Potrivit statisticilor, fiecare al patrulea salariat din țara noastră muncește într-o instituție de stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?