COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Diaspora generează idei, dar vrea și implementarea lor

26 aug. 12:00   Societate
1647 1

În Republica Moldova, statul le plătește conducătorilor unor subdiviziuni salarii lunare de 3-4 mii de euro, le-a declarat reprezentanților diasporei președintele Parlamentului, Igor Grosu, provocînd rumoarea auditoriului. Subiectul a „zvîcnit” în contextul pensiilor mici, salariilor derizorii pe care nu le pot accepta acei care au evadat peste hotare, dar ar dori să revină acasă în cazul unor condiții decente de viață, relatează IPN.

În cadrul întrunirii deputaților fracțiunii PAS cu cetățenii Republicii Moldova din diasporă, au fost date și alte întrebări, la care puterea actuală urmează să dea răspunsuri prin implementarea programului său electoral.

Moldovenii de peste hotare și-au exprimat indignarea că în aeroportul Chișinău ei sînt întîmpinați ca niște potențiali răufăcători, „discuțiile” adesea fiind „aplanate” cu o șpagă. Pandemia de COVID a generat și ea obstacole, pe care le folosesc persoanele corupte din serviciile de la frontiera țării pentru a scoate bani din pasageri. Nu e clar nici cu prețul biletelor la autobuzele care pleacă peste hotare.

Moldovenii din diasporă cer programe de reintegrare în societatea moldovenească, care ar fi promovate de stat cu participarea oamenilor de afaceri. Statul ar trebui să aibă programe de susținere a rudelor rămase în țar– copii și bătrîni, mai cu seamă în sate.

Nu trebuie să se împartă sume de bani. Banul nu schimbă situația – se cer proiecte cu antrenarea oamenilor în activități cu efecte educative, care i-ar încuraja, le-ar reda gustul de viață, au menționat vorbitorii.

Oamenii vor servicii consulare mai accesibile. E clar, că statul nu poate deschide oficii de specialitate în fiecare oraș, dar funcționarii consulari ar putea să se deplaseze acolo unde sînt mai multe solicitări. Tot aici a fost menționată și solicitarea xerocopiilor în instanțele moldovenești. În condițiile cînd statul deține întreaga bază de date și la orice informație se poate ajunge printr-un singur clic, solicitarea xerocopiilor e nejustificată. Demult e timpul să se treacă de la vorbe la fapte și în subiectul votării la distanță /prin corespondență /votării electronice, au mai spus participanții la eveniment.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽