COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Diaspora: Condamnăm atacul persoanelor extremiste asupra coloanei pașnice

Diaspora: Condamnăm atacul persoanelor extremiste asupra coloanei pașnice

La 23 iulie 2020, azerii care locuiesc în Republica Moldova au încercat să organizeze un marș pașnic pentru a-și exprima dezacordul față de politica agresivă și ocupațională desfășurată de Armenia în adresa Republicii Azerbaidjan. De asemenea, să-și exprime sprijinul față de familiile îndurerate ale soldaților căzuți, ofițerilor, generalilor și civililor.

Dreptul la libertatea întrunirilor pașnice, pe lîngă libertatea de exprimare și libertatea de asociere, se află în nucleul oricărui sistem democratic funcțional și este clar prevăzut în articolul 11 ​​din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și în Documentul de la Copenhaga din 1990 al OSCE. Legislația și Constituția Republicii Moldova, conțin principii și garanții similare pentru libera exprimare.

Procesiunea, a început la Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, unde participanții au transmis Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Moldova, apelul lor în sprijinul Guvernului Azerbaidjan. Apoi, participanții au mers la Ambasada Armeniei, unde au planificat să organizeze un marș pașnic, precum și să citească declarația Congresului Azerilor din Moldova, adresată organizațiilor internaționale, care solicită eliberarea teritoriilor Azerbaidjanului, ocupate de către Armenia.


În fața Ambasadei Armeniei, convoiul pașnic era așteptat de către persoane extremiste, ce aveau ca scop provocarea și umilirea azerilor. Ignorînd ordinea publică, neașteptat pentru toți, au atacat persoanele din coloană, în rîndurile căruia se aflau femei, copii și persoane în vîrstă.

Un astfel de precedent periculos are un impact extrem de negativ asupra opiniei publice și duce la subminarea fundamentală a democrației în Republica Moldova.

Respectînd normele democratice în vigoare a Republicii Moldova, în conformitate cu Legea privind organizarea de proteste și adunări, a fost obținută, în prealabil, o autorizație oficială de la Primăria mun. Chișinău pentru organizarea unui marș pașnic în data de 22 iulie 2020, începînd cu orele 10:00. Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a fost de asemenea informat, în mod official, cu privire la eveniment.

Protejarea libertății întrunirilor pașnice este un factor esențial pentru construirea unei societăți tolerante și pluraliste, în care grupurile cu diferite viziuni, obiceiuri sau comportamente, pot coexista pașnic.

Congresul Azerilor din Republica Moldova condamnă această încălcare gravă a normelor legislative și invită organele de drept din Republica Moldova, să ia măsuri pentru căutarea și urmărirea penală a celor responsabili pentru aceste acțiuni ilegale, întru protejarea valorilor democratice din țara noastră.

Transmitem sprijinul nostru întregului popor din Republica Azerbaidjan și vă dorim rezistență, încredere și eliberarea cît mai rapidă a țării din ocupație.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load