Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Diaspora ajută satul să se dezvolte

10 apr. 2018,, 09:31   Societate
3087 0

Muncesc peste hotare, dar investesc banii cîştigaţi pentru dezvoltarea localităţilor de baştină.

Numai în primele trei luni ale acestui an, 3.400 de moldoveni din diferite colţuri ale lumii au transmis în satele natale peste un milion de lei. Fondurile au fost colectate de Asociaţiile de băştinaşi, în parteneriat cu primăriile.

Cei mai mulţi bani s-au adunat în satul Copceac din Găgăuzia, în cadrul proiectului "Migrație și dezvoltare locală", implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Pentru fiecare proiect comunitar Guvernului Elveției adaugă cîte un grant de 15 mii de dolari. Locuitorii din Copceac îi vor cheltui pentru procurarea unui greder.

"Bugetul total va fi de 52 de mii de dolari. Dintre aceştia: 15 mii este grantul, 13 mii au fost oferite de Primărie şi comunitate, iar 14 mii - din partea autorităţilor regionale. Vor fi folosiţi şi pentru lichidarea gunoiștelor neautorizate, dar şi pentru deszăpezire", a declarat Oleg Garizan, primarul satului Copceac.

Vasili Iusiumbeli este unul dintre băştinaşii care au investit în acest proiect. El este stabilit în Turcia de 24 de ani.


"Simt că este datoria mea. Mă strădui să ajut cu ce pot. Venim acasă de cinci, şase ori pe an. Vedem că satul se dezvoltă, dar vrem să facem încă mai mult", a zis Vasilii Iusiumbeli, băştinaşul din satul Copceac.

Bărbatul este gata să ajute cu bani şi în alte proiecte. Autorităţile locale planifică să construiască în sat o casă pentru bătrîni.

Potrivit proiectului, aceasta clădire a fostului cămin pentru medici va fi reconstruită. Aici va fi amenajată o casă pentru bătrîni, unde vor putea fi cazaţi 25 de beneficiari.

Primarul din Copceac spune că din 1999 băştinaşii plecaţi în străinătate au ajutat la reparaţia mai multor drumuri din sat.

"Aici era groaznic. Cînd ieşeam afară, eram în glod pînă la genunchi. Acum e bine."

"Ambulanţa nu putea trece pe strada noastră. Ne pare bine
că a fost făcut drumul."

Iar în 2009, în Copceac a început construcţia unei biserici, la fel cu ajutorul comunităţii, dar şi a celor plecaţi.

"Construcţia unei biserici înseamnă reconstrucţia sufletelor omeneşti, pentru că dacă o biserică este construită pe banii unor sponsori, oamenii nu se simt ataşaţi de acest lăcaş", a menționat Vitali Zelinschi, preot.

Din 2017, proiectul "Migrație și Dezvoltare Locală" este implementat în 38 de localităţi din ţară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?