COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

Dezvăluirea lui Stati: Cine ar fi ofițerul SIS care a divulgat secrete de stat

24 noi. 2021,, 10:20   Societate
2771 0

Fostul șef al Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian (MOLDATSA), Sorin Stati, a venit cu detalii în urma perchezițiilor efectuate acasă și la biroul unui ofițer SIS.

Potrivit lui Stati, șeful SIS care este bănuit de divulgarea unor secrete de stat este Gudumac Vladimir, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

Într-o postare pe Facebook, fostul șef MoldATSA a dezvăluit legăturile acestuia cu fosta conducere și legăturile cu grupările criminale.

”Angajatul SIS reținut pentru divulgarea secretului de Stat și care a recunoscut vină să este Gudumac Vladimir, șef direcție Edinet, finul lui Gumeniuc Artur, fostul vice-director SIS. (...)

Gudumac Vladimir asigura acoperirea din partea organelor de drept a grupărilor criminale organizate, care erau specializate în contrabandă cu alcool etilic și articole din tutun către Ucraina și Romînia. Logistică necesară din partea MAI era asigurat pe timpul lui Voicu Pavel de către Mămăligă Ion, șeful SPIA, care era ofițer sub acoperire de la SIS, dar și persoană afiliată atît lui Voicu cît și lui Gumeniuc. În prezent acest infractor continuă să activeze în cadrul SIS, plecînd din funcția de șef SPIA al MAI odată cu votarea Guvernului Gavrilita.


Un alt personaj din această gașcă, din cadrul SIS este Velcev Eugen, care prin competențele sale funcționale urmă să contracareze contrabandă, dar nu să o dirijeze și să acorde suportul necesar și acoperirea din partea organelor de drept.

Deci, Gudumac Vladimir, șeful SIS de la Edinet, era “смотрящий” numit de Gumeniuc Artur pe contrabandă în Nordul țării.

Astfel, în perimetrul raionului Ocnița a activat o grupare criminală organizată condusă de către Melnic Andrei alias "Românul" care realiza contrabandă alcoolului etilic din RM în Ucraina.

O altă grupare din nordul țării care a activat pe perimetrul verde a frontierei de stat a fost condusă de Varvariuc Oleg, domiciliat în orașul Edinet, gruparea dată a practicat activitatea ilegală de contrabandă a alcoolului etilic și a produselor de tutungerie din Moldova în Ucraina în cantități deosebit de mari. (...)

Iar în toată această perioada Esaulenco Alexandr era directorul Serviciului de Informații și Securitate, posibil cel mai informat om din Moldova, care nimic nu a întreprins în sensul stopării acestor ilegalități. (..)

În opinia mea, decizia intermediară a noii guvernări de a acceptă demisia lui Esaulenco Alexandr doar peste cîteva luni atunci cînd acesta va obține stagiul necesar pentru pensionare, este o greșeală. În perioada dată vor fi în continuare tăinuite multe lucruri, vor fi distruse probe ale infracțiunilor precedentului regim, vor fi protejați infractorii și vor fi susținuți așa personaje că Gumeniuc Artur, care cel mai probabil cunoaște multe chestiuni delicate despre Esaulenco și din aceste considerente ei depind unul de altul asigurîndu-și protecția reciprocă”, a declarat acesta.

3

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X