COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Deținuții din închisorile moldovenești sînt lipsiți de apărare în fața coronavirusului

Deținuții din închisorile moldovenești sînt lipsiți de apărare în fața coronavirusului

Deținuții din închisorile moldovenești sînt vulnerabili în fața coronavirusului, deoarece ei nu au posibilitatea de a respecta distanța socială, majoritatea încăperilor nu sînt aerisite, iar deținuții nu au măști de protecție. Ei sînt asigurați cu mijloacele individuale de protecție doar la ieșirea din penitenciar sau la întîlnirile cu persoane terțe.

Despre o astfel de stare alarmantă a lucrurilor din sistemul penitenciar al țării într-un comentariu pentru Noi.md a relatat unul dintre membrii Uniunii Avocaților, specializat în dosare penale.

Potrivit lui, deținuții au devenit unul dintre cele mai vulnerabile grupuri ale populației în raport cu coronavirusul, ei nu au posibilitatea să păstreze distanța socială – adesea în celule deținuții stau literalmente unul peste altul.


Majoritatea încăperilor din penitenciare reprezintă în sine spații înguste, prost ventilate, ceea ce creează condiții ideale pentru extinderea infecției cu coronavirus. Încă nu demult, susține interlocutorul nostru, deținuților nu li se oferea careva mijloace de protecție.

Personalul, în mare parte, poartă măști, dar oamenii scoși pentru verificări formează grupuri mari. Avocatul spune că în pușcării crește îngrijorarea, deoarece mulți deținuți care manifestă simptome nu-s testați pentru coronavirus, în unele penitenciare chiar și simpla termometrie se face doar în urma cererilor insistente. Există informații că gardienii adesea ignoră cererile de utilizare a măștilor, iar deținuții nu le primesc deloc.

Aceștia primesc echipamente de protecție individuală doar la ieșirea din instituția penitenciară sau dacă au întrevederi cu persoane terțe.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load