Preşedintele stiri: 3607

Detalii importante! Cum ar putea fi acordată pensia de urmaș

23 mar. 13:15   Societate
2475 0

Pensia de urmaș ar putea fi acordată procentual din pensia pentru limită de vîrstă și în cazul în care persoana decedată a fost beneficiar de pensie specială, dacă în data decesului aceasta a întrunit condițiile pentru stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă.

Un proiect de lege în acest sens a fost publicat pentru consultări, scrie Noi.md cu referire la bizlaw.md.

Documentul actualizează și regulile de calculare a pensiei de urmaș. Mai exact:

  • în cazul în care întreținătorul era beneficiar de pensie pentru limită de vîrstă sau pensie de dizabilitate severă se stabilește procentual din pensia pentru limită de vîrstă sau pensia de dizabilitate severă aflată în plată sau actualizată, după caz. Cuantumul pensiei de urmaş se calculează în mărime de 50% pentru fiecare urmaş.
  • în cazul în care întreţinătorul nu era beneficiar de pensie sau era beneficiar de pensie specială sau pensie de dizabilitate accentuată sau medie se stabileşte procentual din pensia potenţială calculată pentru dizabilitate severă. Cuantumul pensiei de urmaş se calculează în mărime de 50% pentru fiecare urmaş.

Autorii proiectului spun că din cauza lipsei informației privind numărul beneficiarilor care vor solicita pensia de urmaș, calculată procentual din pensia pentru limită de vîrstă, în cazul persoanelor decedate, foști beneficiari de pensie specială, determinarea cheltuielilor suplimentare din bugetul asigurărilor sociale de stat este imposibilă. Cheltuielile totale pentru plata pensiilor sus-menționate vor fi acoperite din contul și în limita mijloacelor aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023.

4
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий