X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Destinul unei femei care a trecut prin ororile războiului (VIDEO)

13 mai. 2018,, 10:00   Societate
9910 0

Istoria de astăzi este împletită cu lacrimi, frica pentru propria viață și cu vise în care războiul s-a terminat, chiar dacă în urma lui au rămas milioane de vieți spulberate și un gol al unei victorii obținute cu sîngele ostașilor căzuți pe cîmpul de luptă.

Anna Ivanovna Razborcaia s-a născut la 25 decembrie 1923 într-o localitate mică din regiunea Penza, Rusia, iar atunci cînd avea doar 18 ani, perioada în care orice fată începe să viseze la o familie și la copii, soarta i-a pregătit un cu totul alt destin.

După cum mărturisește chiar veterana, a avut o copilărie foarte grea, tatăl i-a murit la o vîrstă foarte fragedă, iar mama a rămas cu 7 copii. Cu toate acestea, Anna Ivanovna a reușit să facă o școală, iar atunci cînd urma să înceapă să muncească, a început războiul și ea a fost trimisă pe front.

În timpul războiului, misiunea ei era să aprovizioneze cu motorină și benzină detașamentele de soldați dislocate în Kaukazul de Nord.

De-a lungul anilor de război a văzut multe lacrimi, a fugit de bombardamentele naziștilor, a luptat pentru viață și pace, a fost rănită și și-a întîlnit marea iubire. În anii ’50 se mută în Republica Moldova urmîndu-și soțul, ai cărui părinți trăiau pe acest plai mioritic.


Anna Ivanovna recunoaște că amintirile legate de cel de-al Doilea Război Mondial o urmăresc pînă în prezent și sînt nopți în care se visează încă pe cîmpul de luptă, încercînd să își apere Patria.

Femeia a împărtășit istoria vieții sale într-un interviu oferit în exclusivitate pentru proiectul „Moldovenii care scriu istoria” al portalului Noi.md.

De menționat că al Doilea Război Mondial a fost cel mai întins război din istorie, implicînd direct peste 100 de milioane de oameni din peste 30 de țări. Războiul a ucis milioane de oameni și a distrus vieți. Victoria a fost obținută cu lacrimile și durerea celor care au luptat pe cîmpul de luptă și a familiilor rămase fără apropiați.

Nici Republica Moldova nu a fost ferită de ororile războiului. Potrivit unor date neoficiale, peste 800 de mii de moldoveni și-au pierdut viața în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ecoul acestuia fiind viu pînă în prezent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?