X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Despre refugiați, marea politică și dragostea pentru propria muncă. Top interviuri 2022

26 dec. 2022,, 12:44 (reactualizat 3 ian. 2023,, 18:00)   Societate
7952 0

Ca întotdeauna, eroii interviurilor noastre în 2022 au fost oameni din diferite domenii de activitate - foști președinți și miniștri, politologi și pedagogi, ambasadori și sportivi, artiști și muzicieni, regizori și oameni de afaceri. Desigur, temele și atmosfera discuțiilor noastre au fost influențate și de evenimentele importante și groaznice care au loc în țară și în lume.

Dar, cel mai important lucru este că au prezentat interes cititorilor nu numai oficialii de rang înalt și personalitățile celebre, dar și oamenii obișnuiți, patrioți ai țării lor, care au vorbit despre destinele lor. Acest lucru se observă mai ales după numărul de "voturi" pe care cititorii le-au acordat istoriilor relatate în cadrul proiectului ”Nicaieri nu-i ca acasă”. Acestea sînt discuții cu compatrioții noștri care și-au încercat norocul într-o țară străină, dar au revenit în patrie. Sînt oameni talentați, muncitori și veseli. Istoriile lor inspiră optimism.

Iar acum să trecem la primele zece cele mai citite interviuri din 2022.

Pe locul zece se află interviul cu Alexandr Romanov, un luptător moldovean zis și King Kong, cîștigător multiplu al turneelor de arte marțiale mixte UFC. "De obicei oamenii puternici sînt foarte buni" – este interviului publicat pe 22 februarie.

Apoi, printre cele mai citite au devenit interviurile dedicate aproximativ acelorași evenimente dramatice. Pe locul nouă s-au clasat două articole. Este vorba despre interviul din 2 martie, "Ambasada Ucrainei în Moldova: "Exprimăm o profundă recunoștință Moldovei pentru tot ajutorul acordat", în care personalul Ambasadei Ucrainei în Moldova a răspuns la întrebările care îi îngrijorau pe compatrioții noștri, precum și pe refugiații care au venit din Ucraina în primele zile ale războiului.


Și despre interviul cu Svetlana Glotova, directorul liceului ”M. Grecu” din Chișinău, publicat pe 21 martie "Pentru copiii ucraineni găsim locuri chiar dacă clasa este supraîncărcată". În articol, pedagogul vorbește cum învață copiii refugiaților din Ucraina la acest liceu din capitală.

De asemenea, pe site există și istorii ale martorilor care au fugit din calea război și au găsit un refugiu în țara noastră - "Război și pace în Ucraina” Realitatea prin ochii copiilor refugiaților ajunși în R.Moldova" (3 martie). Această publicație a ocupat locul opt în clasamentul nostru.

Și ambasadori din diferite țări, apropiate și îndepărtate, au fost prezentați pe site-ul Noi.md. La întrebările noastre au răspuns diplomați din India, China, Belarus, Bulgaria, Albania, Serbia, Kazahstan și mulți alții.

După cum s-a dovedit, cititorii noștri sînt interesați și de ceea ce se întîmplă într-o țară atît de îndepărtată precum Iranul, care se declară un jucător important în noua ordine mondială care se formează – "Ambasadorul Iranului în RM: Deși țara dvs. este considerată mică, potențialul său semnificativ face Moldova atractivă pentru cooperare". Interviul a fost publicat pe 9 februarie și a ocupat locul șapte în Top zece cele mai citite interviuri.

Anul 2022 a fost marcat și de faptul că țara noastră a devenit candidat la aderarea la UE. Acestui subiect a fost dedicat interviul, care a ocupat locul șase, cu fostul viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan ”Noi trebuie să muncim în așa mod încît să nu provocăm o alergie politică partenerilor noștri internaționali” (4 iulie). Eroul interviului nostru a reamintit că primii pași spre integrarea europeană a țării noastre au fost făcuți în perioada în care la conducere se aflau comuniștii.

Cea mai vie reacție din partea cititorilor noștri a provocat istoria antreprenoarei Nicoleta Popescu - "Moldoveancă, după șase ani petrecuți în Marea Britanie: „Mereu am fost străină” (15 noiembrie). Nicoleta spune că nu regretă nicio clipă decizia de a se întoarce în patria sa și crede că este fericită pentru că are toate componentele fericirii, chiar dacă "căutarea" acesteia nu a fost ușoară. Povestea ei ocupă locul cinci în topul celor mai citite interviuri.

Încă de la începutul operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, Odessa a devenit pentru cetățenii Moldovei orașul asupra căruia erau îndreptate cele mai multe priviri, cu care erau legate cele mai multe îngrijorări. Cei mai mulți refugiați care au ajuns în Moldova erau din Odessa și regiunea Odessa. În acest oraș, ca în niciun alt oraș ucrainean, locuitorii noștri au cei mai mulți prieteni, rude și cunoștințe. Drept urmare, nu este surprinzător faptul că sîntem îngrijorați de tot ce se întîmplă în acest oraș și că informațiile Consulului Republicii Moldova la Odessa, Ion Ciornîi, au fost atît de solicitate de cititorii noștri. Interviul "Consulul Moldovei la Odesa: Lucrăm în regim special, în caz de bombardament ne adăpostim în subsol" (30 iunie) a ocupat locul patru.

Și iată că am ajuns la primele trei cele mai citite interviuri 2022.

Pe locul trei se află o altă istorie din cadrul proiectului "Nicaieri nu-i ca acasă”. Pe 4 mai, pe site-ul nostru a fost publicat interviul "Victor Organ, despre „Rama Albastră” și dorința de a schimba lumea acasă". Este vorba despre un tînăr și proiectul său unic "Rama Albastră". Victor adună fotografii vechi și le digitalizează. Sîntem recunoscători cititorilor noștri pentru că, prin interesul lor pentru acest subiect, au arătat cît de importantă este pentru ei păstrarea memoriei despre trecut, istoria familiilor lor, a țării, a poporului.

Locul doi a ocupat interviul cu un invitat privat al site-ului nostru, fost deputat, politolog, liderul organizației obștești "Voievod" – "Nicolae Pascaru: "Nicolae Pascaru: În războiul de la hotarele noastre liderii unui stat neutru nu au voie să fie ”suporterii” unora sau altora – nu e un meci de fotbal" (26 august). Politologul reflectă asupra faptului de ce este atît de important să rămînem neutri, ce se poate întîmpla după război și ce lecții ar trebui învățate din conflictul militar din țara vecină.

Interviul care a ocupat primul loc, de asemenea, are legătură cu tema războiului. Atunci, în primele zile ale războiului, sute de mii de compatrioți erau îngrijorați de ce se întîmplă cu cetățenii moldoveni care se află acum în Federația Rusă? Cu ce probleme se confruntă? Prin urmare, sîntem recunoscători personalului ambasadei Republicii Moldova la Moscova, care a răspuns prompt, clar și profesional la întrebările site-ului Noi.md. Astfel, articolul din 4 martie "Ambasada Moldovei în FR: Băncile comerciale caută soluții pentru problema transferurilor bănești din Rusia" este lider în clasamentul interviului anului.

Sperăm cu adevărat că următoarea noastră discuție cu diplomații moldoveni de la Moscova va avea legătură cu o agendă mai pozitivă.

Noi, la rîndul nostru, promitem cititorilor noștri că în 2023 le vom face cunoștință cu cele mai interesante, mai strălucitoare și mai cunoscute personalități. Și că motive pentru interviuri bune și frumoase vor fi mai multe.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?