Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Despre ce amintesc monumentele soldaților sovietici decedați în Moldova

16 sep. 2018,, 09:15   Societate
3183 1

Monumente ale soldaților soldați sovietici există în Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova, în Europa Centrală și de Est și în Germania, ele amintind în tăcere că fasciștii au distrus 27 de milioane de oameni sovietici, că peste 1 milion de oameni sovietici au fost uciși pentru eliberarea țărilor europene de ocupația hitleristă.

Acest fapt a fost menționat de pentru portalul Noi.md de către doctorul în filozofie, istoricul Boris Șapovalov, care este și membru al Comitetului național de coordonare „Victoria” („Pobeda”). El a afirmat că aceste monumente ale adevărului sînt acum distruse în Țările Baltice, Polonia, Ucraina, se încearcă distrugerea lor și în Moldova.

„Pentru unionistul Șalaru tancul sovietic de pe piedestalul din preajma Leușenilor este o amintire despre «ocupația» sovietică. Dar pentru mine – o amintire despre eroismul ostașilor Armatei Roșii, care ne-au eliberat țara de fasciști, o confirmare a faptului că în acel război rușii, ucrainenii, moldovenii și alte popoare ale URSS au luptat Cot la cot cu dușmanul comun. O amintire despre faptul că 400 de mii de cetățeni ai Moldovei au luptat în Armata Roșie, că fasciștii au nimicit milioane de oameni. O amintire despre pericolul renașterii fascismului”, a subliniat istoricul.

Totodată, Boris Șapovalov este categoric împotriva ”ideilor delirante” de deschidere a unui muzeu al monumentelor din epoca sovietică.

„Unu – pentru că este amoral, spune el. Noi am trăit foarte bine în acea țară minunată – Uniunea Sovietică. Moldova era o republică agrar-industrială înfloritoare cu un nivel de trai înalt. Este istoria noastră. Pe alocuri bună, pe alocuri – nu prea. Dar este istoria vieții și a viziunilor generațiilor precedente din țara noastră, istoria taților și buneilor noștri. Istoria trebuie studiată, lecțiile ei însușite, dar ea nu poate fi rescrisă. Este vorba despre monumentele părinților noștri. Nu mă încurcă deloc monumentele în cinstea revoluționarilor, a eroilor-comsomoliști, a ostașilor-eliberatori – antifasciști, a renumiților concetățeni Serghei Lazo și Grigore Cotovschi. Este istoria noastră, este viața poporului nostru așa cum a fost ea în realitate”, a punctat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?