X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Despăgubiri pentru persoanele care a ajuns într-un accident produs de mașini neasigurate sau neidentificate

4 mar. 2023,, 14:45   Societate
3788 0

Puțini cunosc despre existența unui fond special, care oferă despăgubiri persoanelor accidentate de șoferii, care nu au o asigurare sau care fug de la fața locului, transmite jurnaltv.

Fondul de Protecție a Victimelor Străzii există din 2006 și de atunci încoace este considerat drept ”o plasă de siguranță pentru victimele accidentelor rutiere”. Anul trecut, fondul a achitat aproape 400 de despăgubiri materiale pentru reparația mașinilor lovite și doar trei despăgubiri pentru vătămări corporale.

Orice persoană care a ajuns într-un accident produs de mașini neasigurate sau neidentificate poate solicita despăgubiri. Astfel de cazuri sînt multe în Republica Moldova.

ALINA OSOIANU, director, Biroul național al asigurătorilor de autovehicule: "Facem un calcul rudimentar, cîte persoane nu dețin o asigurare valabilă. Luînd în considerare numărul de vehicule din Registrul de stat și polițele emise, ajungem la o rată de acoperire a asigurărilor destul de mică, de circa 65 la sută."

Dar, așa se face că anual puțini sînt cei care apelează la acest fond. Potrivit Biroului Național al Asiguratorilor Auto, anul trecut pentru vătămări corporale au fost plătite doar trei despăgubiri, în valoare totală de 50 de mii de lei.


ALINA OSOIANU, director, Biroul național al asigurătorilor de autovehicule: "Depinde de cheltuielile pe care le-a suportat într-un eventual tratament sau dacă nu a fost apt de muncă o anumită perioadă în rezultatul accidentului. Se compensează și cheltuielile legate de incapacitatea temporară de muncă. Biroul achită și în caz de deces, cheltuielile legate de înmormîntare."

Așa se întîmplă că mașinile costă mai mult decît viața omului. Pentru reparația vehiculelor au fost achitate, anul trecut, 383 de despăgubiri, în valoare de milioane de lei. Cea mai scumpă despăgubire a fost de 500 de mii de lei.

Banii pe care îi gestionează Fondul de Protecție a Victimelor Străzii ajung de la companiile de asigurare, care anual varsă un procent din banii acumulați din vînzările Răspunderii Civile Auto. În 2022, fondul a încasat peste șapte milioane de lei.

Limita maximă pentru despăgubiri constituie un milion de lei, dar în curînd va crește, afirmă Alina Osoianu.

ALINA OSOIANU, director, Biroul național al asigurătorilor de autovehicule: "De la 1 aprilie 2023 aceste limite de despăgubiri cresc. Practic se dublează, pentru că intră în vigoare o nouă lege. De asemenea, este introdusă și dauna morală. Pînă acum nu am avut-o în Republica Moldova."

Fondul de Protecție a Victimelor Străzii a intervenit cu despăgubiri în mai multe accidente răsunătoare, care au avut loc în ultimii ani. Astfel s-a întîmplat și în cazul impactului din 2020, pe bulevardul Ștefan cel Mare, cînd două persoane, șoferul și pasagerul care se aflau într-o mașina de taxi, s-au stins după ce mașina lor a fost izbită violent de un automobil. În această situație, fondul a transferat 209 de mii de lei drept despăgubiri pentru a achita reparația mașinilor și înmormîntarea celor uciși.

Un alt caz este accidentul din 2019, pe bulevardul Alba Iulia, în care un troleibuz a fost lovit de un automobil, a cărui șoferiță a murit în urma impactului.

Pentru că șoferița nu deținea asigurarea RCA, iar daunele materiale erau considerabile, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii a transferat un milion de lei pentru reparația troleibuzului afectat.

În anul 2022, în Republica Moldova au avut loc 2 mii 312 accidente rutiere, soldate cu 217 morți și 2 mii 586 de persoane traumatizate.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?