Deși este interzis, unii bălțeni încă mai folosesc butelii cu gaz în apartamente

14 mar. 10:30   Societate
2384 0

Chiar dacă știu că sînt în pericol, mulți locuitori din municipiul Bălți continuă să folosească buteliile cu gaz, în apartamente, pentru a face economie la energia electrică.

Pompierii spun că este categoric interzis să ții o butelie cu gaz în locuință. Potrivit responsabililor, acestea pot fi folosite doar în spații și în condiții speciale de Securitate, scrie Noi.md cu referire la tvn.md.

IGOR LUNGU, șef adjunct interimar DSE Bălți: „Buteliile cu gaz propan butan, categoric se interzic de utilizat în interiorul clădirilor, clădirilor, subsolurilor mai ales. Amplasarea buteliilor cu gaz în apropierea surselor de căldură, trasarea furtunurilor de racordarea gazului prin spatele aragazului, racordarea buteliilor fără reductor de presiune, toate aceste cauze pot să conducă la o tragedie.”

Cei care nu folosesc buteliile cu gaz, la fel au părere negativă despre acestea.

Buteliile de gaz, totuși, pot fi folosite în spațiile libere, doar să aibă o protecție metalică. În municipiul Bălți există o stație de îmbuteliere a gazelor lichefiate.


VALERIAN ȚOPA, administratorul stației de depozitare și îmbutelierea gazelor lichefiate din Bălți: „Orice butelie care intră la noi este verificată la etanșare, prin aplicarea emulsiei de spumă, de apă cu săpun, la etanșare se verifică conexiunile ventilului, adică aici se cere parametrii ca să se excludă scurgerea de gaze în timpul exploatării ulterioare. Noi avem dispozitivul care permite îmbutelierea a șase butelii odată concomitent, sînt dozatoare de greutate și cînd butelia își ia volumul necesar, adică se închide gazul, adică intervenția umană în procesul de îmbuteliere este cam redusă la minimum.”

Pe parcursul anilor, în nordul țării s-au produs mai multe tragedii din cauza exploatării greșite a buteliilor cu gaz. În 2007, în orașul Soroca, din cauza unei scurgeri de gaz, a avut loc o deflagrație, unde un bloc cu cinci nivele s-a surpat. Patru persoane au decedat, printre care și un pompier. În 2017, în satul Hrubna Nouă din raionul Fălești, în urma unei deflagrații o casă s-a prăbușit. În locuință se afla un copil care a murit.

O altă deflagrație s-a produs într-un apartament din Bălți, în 2021. O persoană s-a ales cu arsuri și a fost transferată la spital. În același an, în orașul Sîngerei, în urma unei explozii o persoană a murit, iar altele două au ajuns la spital.

0
0
2
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий