COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Descoperă Moldova: Satul Hristovaia – vestigii ale istoriei

Hristovaia este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău.

Populaţia satului Hristovaia alcătuia 2250 de oameni în anul 2011.

După cum scrie portalul moldovenii.md, satul Hristovaia a fost menționat documentar în anul 1630. Există două versiuni privind originea denumirii satului. Conform uneia, denumirea vine de la crest – cruce, sau vine de la hrust – vreascuri care din abundență se găsesc în zonă, care era una împădurită. Localnicii ridicau case din lemn, împleteau coșuri din lozie și se ocupau cu olăritul.

Pînă în 1789 satul se află în proprietatea magnaților polonezi Liubomirski. În 1811 satul este cumpărat de nobilul rus P.H. Iușnevski, tatăl decembristului A.P. Iușnevski. În 1835 în sat a fost ridicată biserica cu hramul Nașterii Domnului. În perioada sovietică biserica a fost închisă. În anii 90 ai secolului XX sfîntul locaș a fost renovat și redeschis.

În 1892 satul număra 2666 de locuitori, a fost deschisă școala pentru fete. În sat a fost deschisă o fabrică de zahăr, una de cherestea, mori.


În 1934 în sat au fost organizare cinci gospodării colective, care în 1952 au fost comasate într-o singură gospodărie „Puti Lenina". În sat a fost deschisă o școală medie, cluburi cu instalație cinematografică, 2 biblioteci, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădinițe, magazine, spital. Satul se întinde pe o lungime de 5 km de-a lungul rîului Camenca.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load