COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Rîul Lăpușna

Descoperă Moldova: Rîul Lăpușna

Rîul Lăpuşna, afluent de stînga al rîului Prut, izvorăște la 1,5 km de s. Vărzăreşti, raionul Nisporeni, la confluenţa a trei vîlcele, la altitudinea de 305 m deasupra nivelului mării.

După cum scrie portalul moldovenii.md, lungimea rîului este de 74,3 km, gura de vărsare se află la 1 km nord-vest de s. Tochile-Răducani, raionul Leova. Bazinul de recepţie are formă alungită de la nord spre sud și este situat între Podișul Moldovei Centrale şi Stepa Bugeacului. Solurile în văi sînt de fîneaţă şi solonceacuri, iar în alte locuri cenuşii, brune de pădure şi podzolice înţelenite.

Valea rîului are formă de V și este slab sinuoasă. Predominat lăţimea acesteia constituie 2-3 km, atingînd 6 km în regiunea satului Mingir, micșorîndu-se pînă la 1,3 km în apropiere de satul Cristeşti. Versanţii sînt convecşi, în cea mai mare parte abrupţi şi moderat abrupţi, cu altitudini de la 80 pînă la 120 m, sînt araţi, iar pe alocuri ocupaţi de podgorii şi livezi. Albia este neramificată, moderat sinuoasă, cu lăţimea de 2-5 m.


Lapusna_Lapusna-Pascani_Hincesti_170915_40%281%29.jpg" style="width: 540px; height: 361px;" />

Pe cursul inferior, pe o distanță de 5 km de la gura de vărsare rîul curge în canal: pe o lungime de 1-2 km, în apropiere de satele Lăpuşna, Cărpineni şi Mingir, albia este înconjurată de borduri aluvionare cu înălțimea de la 0,5 pînă la 0,7 m, fiind artificial adîncită pînă la 1,0 – 1,5 m (pînă la 2 metri în apropiere de satul Sarata-Răzeși) și lărgită pînă la 6 m (pînă la 10 m la 1,5 km mai sus de satul Cărpineni).

Patul albiei este nisipo-mîlos. Malurile cu înălţimea de 0,4-1,0 m sînt constituite din argile, în cea mai mare parte abrupte, înţelenite pe la muchii, iar în amonte de s. Iurceni sînt acoperite cu arbuşti de salcie.

Pe cursul inferior adîncimea medie a rîului e de 0,3 m; viteza curgerii − 0,11 m/s.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load