COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Rîpa Rudi (Rudîi Iar)

 Descoperă Moldova: Rîpa Rudi (Rudîi Iar)

Aceasta rîpă este situată puţin mai aproape de satul Naslavcea și se uneşte, practic, cu Rîpă lui Carp (Carpov Iar).

După cum scrie portalul moldovenii.md, spre deosebire de aceasta din urmă, Rîpa Rudi este de aproximativ 1,5 ori mai scurtă, lungimea acesteia este de 800 m, iar diferenţele de nivel ale înălţimii ei alcătuiesc circa 114 de m. Dacă ar fi să o comparăm cu Rîpa lui Carp, vom vedea că Rîpa Rudi este mult mai abruptă, dar şi mai sinuoasă, adîncimea acesteia, fiind pe alocuri de 40-50 m. Rîpă este şi mai dens împădurită cu arbuşti şi cu lăstăret, iar pe vîrfurile pantelor ei, printre arbuştii spinoşi şi denşi, nu este deloc chip să-ţi croieşti drum.

Ocnita_221013_56%281%29.jpg" style="width: 540px; height: 360px;" />


În rîpa și pe panta abruptă, de sus, se văd dezgolite calcarele sarmatice inferioare, conglomeratele tortoniene bazale, calcarele marnoase cretacice și, practic, întreg complexul de depuneri vendiene ‒ șisturile negre, șisturile marnoase, gresii. Pe platoul dintre Rîpa lui Carp și Rîpa Rudi au fost depistate numeroase vestigii, printre ele ‒ unelte de lucru ale omului din Epoca de Piatră. (Din cartea de V. Verina „Monumente ale naturii din Moldova").

Întreaga parte de jos a defileului este formată din șisturi argiloase, iar odată ce urci pe cursul pîrîului, care curge aici, acestea le cedează locul marnelor și calcarelor. Din cauza împăduririi mult prea dense cu arbori tineri și arbuști este foarte dificil de fotografiat pe aici. Numai în partea ei centrală, la fundul rîpii există spații deschise. Aici, ca și în Rîpa lui Carp, fundul rîpii este presărat cu bolovani de calcar uriași, pe care a crescut un strat gros şi dens de mușchi. Pe alocuri se pot vedea trunchiurile copacilor daţi jos de aceştia.

Pîrîul, care curgea cîndva pe la fundul văii, în prezent a secat, pentru că izvorul, care-l alimenta a fost redirecţionat să curgă printr-o ţeavă, care alimentează cu apă una dintre gospodăriile din valea rîului Cosărău.

Din vîrful pantei stîngi se deschide un peisaj impresionant spre valea rîului Cosărău şi partea de jos a satului. De aici versantul drept al văii se vede foarte bine, cu conductele de apă și terasamentul de cale ferată. Pe versantul drept creşte o pădure de pin.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load