X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Descoperă Moldova: Rîpa lui Carp (Carpov Iar)

17 aug. 2020,, 04:00   Societate
2952 0

Carpov Iar (Rîpa lui Carp ‒ nota red.) (40 ha) este situat la o distanță de 2 km de gura rîului Chisărău (Cosărău – nota red).

După cum scrie portalul moldovenii.md, el a fost luat sub protecția statului încă în anul 1962, pentru că în această rîpă au fost descoperite urme ale florei şi faunei Epocii Tigheciului.

În secţiunea rîpii pot fi văzute depunerile vendiene, deasupra lor cele de calcar, care constituiau stratul de fund ale mărilor străvechi; conglomerate tortoniene bazale, spălate în timpurile Tigheciului de rîu; apoi urmează argilele şi nisipurile bazale, cu numeroase urme de pești, insecte şi plante, de pe cursul inferior al Mării Sarmatice, precum și animale terestre, mai sus ‒ nisipuri marine, calcaruri oolitice şi lumachelle.

Naslavcea_Ocnita_221013_03%281%29.jpg" style="width: 540px; height: 360px;" />

În baza urmelor din Rîpa lui Carp au fost studiate 60 de specii de plante vechi și mai mult de 10 specii de pești. Printre rămăşiţele de plante predominau copacii de foioase: castani (50%), velnişi, ulmi, tei, arțari etc. (Din cartea lui V. Verina „Monumentele naturii din Moldova").


Lungimea rîpii este de aproximativ 1000-1200 m, diferenţa de nivel a celui mai înalt punct şi pînă la poalele rîpii este de 112 m. Adîncimea rîpii este în medie de circa 30 m. Pe alocuri apele pîrîului intră în pămînt, formînd la suprafață lacuri mici, apoi acesta iese iarăşi la suprafaţă.

Urcuşul pe pantele rîpei este foarte anevoios, din cauza arbuștilor denşi și mărăcinoşi.

În partea de mijloc a rîpii, la fundul ei, pot fi văzuţi bolovanii uriaşi de calcar, aduşi aici de puternicele fluxuri de apă în timpul inundațiilor. Bolovanii sînt acoperiţi, practic, în întregime cu mușchi, ce cresc din abundenţă pe ei și arată foarte pitoresc, mai ales pe fundalul frunzelor căzute. Pe versantul stîng se întrezăresc aflorimente de calcar, iar pe versantul drept, mai ales în partea de jos a rîpii ies în evidenţă aflorimentele de șist argilos. Printre pietre se întîlnesc adesea şi fragmente de silex de diferite culori, de cele mai dese ori, de culoare neagră.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?