COVID-19 în MOLDOVA

Descoperă Moldova: Porţiunea malului abrupt al Nistrului - un monument inedit al naturii

 Descoperă Moldova: Porţiunea malului abrupt al Nistrului - un monument inedit al naturii

Nordul Moldovei este cu adevărat un tezaur de monumente ale naturii, în primul rînd ‒ geologice și paleontologice.

De această dată, vă vom vorbi despre o rezervație naturală unică, numită Porţiunea malului abrupt al Nistrului.

Aceasta este situată între satele Verejeni şi Naslavcea, este o rezervaţie naturală și a fost luată sub protecția statului în anul 1998. Suprafaţa acesteia este de 153 de hectare. În afară de malul său abrupt și extrem de pitoresc, aceasta include, de asemenea, şi ocolul silvic Verejeni, situat într-un defileu scurt, însă, foarte frumos, cu pante care sînt acoperite cu pădure.


Ocnita_031012_026%281%29.jpg" style="width: 540px; height: 360px;" />

După cum scrie portalul moldovenii.md, аcest defileu coboară spre Nistru. Anume de pe una din pantele acestuia se deschid cele mai spectaculoase peisaje ale împrejurimilor rîului. Exact acolo, unde se sfîrşeşte defileul, începe o pantă abruptă a coastei Nistrului, care se întinde pînă la satul Naslavcea. Lungimea totală a acestei pante abia de depăşeşte 1 km, în partea sa de jos se află calea ferată, care leagă Moldova de Ucraina și Rusia. O porţiune de drum a fost săpată prin tunel, iar cealaltă ‒ chiar de-a lungul peretelui, practic vertical şi abrupt la o înălțime de aproximativ 40 m deasupra nivelului Nistrului.

Această porţiune a coastei are o pantă foarte abruptă, pe multe dintre sectoarele sale ajungînd de la 30 şi pînă la 45 de grade, iar pe alocuri este practic suspendată. O caracteristica semnificativă a ei sînt bolovanii pitoreşti de calcar tortonian și sarmatic, împăduriţi cu arbori mici şi arbuşti, precum şi cu un înveliş de ierburi. A călători de-a lungul acestei pante este o sarcină destul de dificilă din cauză, că este foarte abruptă, iar pe alocuri, chiar imposibilă, fără echipament pentru alpinism.

Trebuie să vă spunem e că, în orice anotimp, pe orice vreme și în orice moment al zilei acest loc este de-a dreptul fascinat prin frumuseţea sa sălbatică, vrăjindu-ne privirile şi trezindu-ne admiraţia.

Iar din vîrful pantei de deasupra satului Naslavcea se deschide o privelişte fantastică spre insula, situată chiar lîngă meandrul brusc al Nistrului. Insula este practic total împădurită și ne ademeneşte parcă. La timpul său aici s-au filmat filme, care păstrează frumuseţea acestor locuri imprimată pe pelicule.

Chiar în satul Naslavcea, direct la intrarea în el, puteți vedea o pantă abruptă din şisturi argiloase, care se macină practic în mîini şi care ne amintesc, într-o oarecare măsură, de fagurele de miere. Acesta este, de asemenea, un fenomen rar, atunci cînd şisturile ies la suprafaţă pe o întindere atît de mare.

De pe povîrnişul din apropierea satului Naslavcea de deasupra Nistrului se deschide vederea spre sat şi Valea celor 33 vaduri de deasupra pîrîiaşului Cosărău. Partea de jos a satului este situată nemijlocit în această vale. Este o priveliște impresionantă. Cu toate acestea, în imediata apropiere de sat toate peisajele sînt unice și vă vor rămîne imprimate în memorie. Aici îţi doreşti să te întorci, ca să descoperi ceva nou și necunoscut.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load