COVID-19 în MOLDOVA

Descoperă Moldova: Olişcani – moșia cărturarului Grigore Ureche

Descoperă Moldova: Olişcani – moșia cărturarului Grigore Ureche

Olişcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti, situat la o distanță de 6 km de orașul Șoldănești și la 124 km de Chișinău. Este un sat mare, cu o bogată istorie și cu o populație de circa 3000 de oameni.

După cum scrie portalul moldovenii.md, prima atestare documentară a localității cu numele „satul lui Oleșco” datează din 20 decembrie 1437, fiind menționat printre satele care aparțineau panului Mihail de la Dorohoi. Moșia Olișcani a aparținut și marelui cărturar Grigore Ureche, iar după moartea acestuia o jumătate din satul Olișcani era cumpărată de Vasile Mîrzacul, mare căpitan de Soroca.

Recensămîntul din 1774 găsea la Olișcani 63 de gospodării. La mijlocul secolului al XIX-lea în localitate au fost atestate 290 de case și 1914 locuitori. În 1861 a fost deschisă școala parohială, iar zece ani mai tîrziu - școala laică de alfabetizare. În 1901 își deschide ușile biblioteca publică.


În 1923 la Olișcani sînt înregistrate 900 de gospodării și circa 6000 de locuitori, o gospodărie boierească, cooperativă agricolă, școală primară, două biserici, post de jandarmi, primărie, 5 cîrciumi.

Pe vatra satului Olișcani arheologii au descoperit 3 vetre de sate părăsite, vechimea cărora este de circa 4000 de ani. Așezările străvechi au ars, pe locurile lor fiind identificate urme de case din bîrne unse cu lut, grămezi de lut urs, diverse obiecte, în special vase de argilă pictate, caracteristice pentru epoca neolitică (mileniile IV-III î.Hr.). Un alt sat s-a format aici în epoca timpurie a fierului, însă și acesta a fost ars. În jurul anului 300 î.Hr. localnicii au înălțat pe un vîrf de deal o cetate cu șanț și val de apărare, care cu timpul a fost distrusă.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load