COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 931 474   INFECTAȚI 362 433(+107)   TRATAȚI 346 629      DECESE 9069(+15)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3013

Descoperă Moldova: Izvorul în toltre, Jeloboc, Orhei

17 iul. 2020,, 06:50   Societate
1645 0

Satul Jeloboc din raionul Orhei se află la circa 10 km de orașul Orhei, pe malul rîului Răut şi pe panta văii rîului. Răutul coteşte aici de două ori brusc, şerpuind prin defileu de-a lungul masivelor nu prea înalte de toltre.

După cum scrie portalul moldovenii.md, la aproximativ 50 m de malul Răutului, pe un deal stîncos abrupt, dintre două stînci curge un izvor cu o gură mare, cu apă foarte curată şi de calitate. Trecerea nemijlocită pînă la izvor este baricadată şi închisă cu un lacăt, acest lucru este legat de regimul de protecţie a resurselor de apă.

Apa izvorului curge spre staţia de captare şi castelul de apă, iar surplusul ei, aproximativ jumătate din stocul de apă sau 2 mii de metri cubi pe oră, curge printr-o țeavă într-un pîrîu, care se scurge nemijlocit în rîul Răut. Staţia prin intermediul unei reţele de ţevi aprovizionează cu apă potabilă orașul Orhei, asigurînd pe deplin necesarul de apă potabilă.

Apa izvorului este extrem de curată, cristalină, foarte gustoasă, slab mineralizată, practic nu necesită prelucrare şi curăţare. Asemenea izvoare cu un debit atît de mare sînt destul de rare pe teritoriul republicii, în special luînd în consideraţie calitatea excepţională a apei, ceea ce este legat de adîncimea la care se află orizontului apei, de unde-şi ia începutul izvorului.


Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X