X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Descoperă Moldova: Grimăncăuţi – forjeria campionilor la box

2 sep. 2020,, 04:00   Societate
2594 0

Grimăncăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Grimăncăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în partea de nord-vest al Moldovei, la hotar cu Ucraina, la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4210 de oameni.

După cum scrie portalul moldovenii.md, prima atestare documentară a satului Hrimancăuţi din ţinutul Hotin datează din noiembrie 1632, cînd satul sa afla în proprietatea familiei Mălai. În acel an pe hotarul satului a avut loc o omucidere. La 1644 amenda pentru omucidere încă nu fusese plătită, motiv pentru care Vasile Lupu întărea lui Iordache Buhuş, marelui spătar Egor, fostului pîrcălab Constantin Stârcea Drăguşescu şi lui Darie Stârcea dreptul să moştenească satul Hrimancăuţi pentru că au plătit omuciderea de pe moşia acestui sat cu şaptesprezece boi.

Nu se ştie în ce condiţii satul Hrimancăuţi revine familiei Mălai, deoarece, începînd cu 1661 şi pînă la 1665, Prodan Drăguşescu cumpăra pe părţi această moşie de la Mălăeşti. Prodan Drăguşescu a reuşit să cumpere tot satul, fiindcă la 1692, Nastasia, fiica lui Drăguşescu, vindea lui Iordache Roset, mare vistiernic, tot satul Hrimancăuţi cu 300 de lei.

Satul Grimăncăuți este cunoscut grație școlii de box din localitate. Antrenorul emerit al Moldovei Petru Caduc a pregătit în satul Grimăncăuți doi campioni olimpici: Vitalie Grușac a obținut în anul 2000 medalia de bronz la Sidney, iar Veaceslav Gojan – în 2008 la Beijing.


Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?