X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Descoperă Moldova: Dolna - un muzeu în sînul naturii

12 aug. 2020,, 06:30   Societate
2883 0

Satul Dolna a fost fondat în secolul al XV-lea şi este situat în Codrii Moldovei, pe pantele dealului împădurite. A devenit cunoscut în întreaga lume datorită poetului de geniu rus A. S. Puşkin care a vizitat aceste locuri în perioada exilului său la sud, în gubernia Basarabia (pe timpuri).

Puşkin a făcut cunoştinţă cu moşierul local Zamfirache Ralli, care l-a invitat în ospeţie la moşia sa de la Dolna, construită la începutul secolului al XIX-lea. Poetul s-a aflat la moşie trei săptămîni în luna iulie a anului 1821.

După cum scrie portalul moldovenii.md, la mijlocul secolului al XX-lea moşia a fost transformată în Casa-muzeu „Moşia Ralli”, unde cu ajutorul Casei-muzeu „A. S. Puşkin” a fost deschisă o expoziţie permanentă, care păstrează atmosfera moşiei din acele timpuri cu exponate, care sînt legate de viaţa poetului în perioada din perioada exilului său. Toate exponatele sînt autentice, datînd din secolele XVIII-XIX.

Moşia este restaurată şi restabilită la începutul anilor 2000 şi se menţine în prezent într-o ordine impecabilă, inclusiv şi ograda moşiei. Este filiala Casei-muzeu Puşkin de la Chișinău.


Începînd cu anii 80 ai secolului al XX-lea tradiţional la Dolna este sărbătorită ziua poeziei lui Puşkin, iar în anul 2010, a avut loc cea de-a 30 ediţie. Sărbătoarea atrage anual mulţi amatori ai poeziei sale, aici vin oaspeţi de la Chișinău şi din alte raioane ale Moldovei, dar şi oaspeţi de peste hotarele ţării. Conform tradiţiei sărbătoarea are loc tradiţional în prima duminică a lunii iunie, adică aproape de data de naştere a poetului – 6 iunie. Trebuie de menţionat, că în afară de faptul că oaspeţi vin la ziua poeziei lui Puşkin, a crescut şi numărul vizitelor turiştilor din diferite ţări ale lumii, inclusiv din ţările Africii, Europei, Americii. Împrejurimile satului Dolna sînt foarte pitoreşti şi tipice pentru multe localităţi din zona Codrilor. În sat se află biserica Sf. Maria, construită în anii 30 ai secolului al XIX-lea de către moşierul Ralli.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?