COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Catedrala unică Drochia

Descoperă Moldova: Catedrala unică Drochia

Este un edificiu de pe teritoriul Moldovei impresionant, fără egal, care se află în punctul cel mai înalt din centrul raional Drochia. Odată cu apariţia sa, Catedrala a devenit cel mai important şi vizibil reper din oraş, atrăgînd privirile orăşenilor şi oaspeţilor Drochiei.

După cum scrie portalul moldovenii.md, decizia despre construcţia acestui locaş sfînt a fost luată în anul 1988, în acelaşi an a fost sfinţit locul destinat construcţiei lui. Zidurile catedralei au fost ridicate timp de 4 ani. În anul 1998 catedrala cu cinci cupole a primit primii enoriaşi. Iată o scurtă informaţie despre această construcţie arhitecturală: Autorul proiectului este Alexandru Ţăranu, originar din Оrhei.

Catedrala a fost ridicată de o brigadă de constructori din Viniţa (Ucrainа) cu participarea constructorilor români. Construcţia a durat începînd cu anul 1988 şi pînă în anul 1995. La construcţia soborului au fost folosite 250 mii de cărămizi. Altarul de lemn a fost făcut de brigada de meşteri din România.


Picturile au fost realizate de către marele pictor român Petre Achiţenie, născut în anul 1929, cu participarea fiului său, Ioan. Este ultima lucrare de proporţii a meşterului, care conform spuselor sale, este şi preferata lui. Pictura a fost realizată pe parcursul anilor 1997-1998. Suprafaţa totală a picturii în stil neobizantin este de circa 3000 m². Este unicul edificiu din Moldova pictat în acest stil.

Petre Achiţenie a pictat anterior două catedrale – în anul 1964 la Botoşani şi în anul 1995 la Constanţa. Aceasta este ultima sa lucrare de proporţii. În total, el a pictat peste 60 de biserici din România şi Republica Moldova. Pentru pictarea Catedralei din Drochia Petre Achiţenie a fost decorat de către Biserica Ortodoxă Rusă cu Ordinul Sfîntului Daniil în anul 1999.

Strîngerea de fonduri pentru construcţia catedralei a fost anunţată la nivel naţional, ctitori ai soborului sînt sute de persoane fizice şi juridice. În cartea de memorii a catedralei puteţi citi despre toţi acei, care au participat la acest eveniment.

Puteți admira fotografiile unice în secțiunea specială de pe site-ul moldovenii.md.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load