X 
Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1684

Deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege pentru reducerea impactului gazelor fluorurate cu efect de seră

1 dec. 2022,, 18:00   Societate
1402 0

Proiectul de lege care reglementează introducerea pe piață a produselor și echipamentelor care conțin gaze fluorurate cu potențial înalt de încălzire globală a fost aprobat de Legislativ, în prima lectură. Documentul asigură transpunerea în legislația națională a prevederilor actelor UE în domeniul mediului.

Scopul inițiativei legislative este reducerea impactului asupra mediului înconjurător al gazelor fluorurate cu efect de seră (gaze F). De menționat că grupa cea mai răspîndită de gaze fluorurate o constituie hidrofluorcarburile (HFC), care sînt utilizate preponderent ca agenți de refrigerare în echipamentele frigorifice, de climatizare și pompe de căldură.

Documentul prevede reglementarea măsurilor de izolare, prevenire a scurgerilor, utilizare, recuperare și distrugere a gazelor F. Agenția de Mediu va emite autorizații pentru importul, exportul, reexportul și tranzitul fiecărui lot de gaze floururate cu efect de seră, precum și pentru produsele și echipamentele care conțin astfel de gaze. Autorizația se va elibera în termen de 10 zile lucrătoare de la momentul depunerii cererii și va fi valabilă pe parcursul unui an calendaristic.

Totodată, vor fi reduse treptat cantitățile importate de hidrofluorcarburi. De asemenea, treptat, vor fi introduse interdicții cu privire la vînzarea de noi echipamente, cum ar fi anumite categorii de frigidere și congelatoare, sisteme de climatizare, spume și aerosoli care conțin gaze F, în cazul în care există alternative mai sigure și mai puțin poluante. Va fi interzisă și eliberarea voluntară de gaze F, dacă aceasta nu este necesară tehnic pentru utilizarea preconizată. În același timp, întreprinderile vor fi obligate să raporteze anual cantitățile de gaze F produse, importate, exportate și distruse, precum și modul de utilizare a acestora.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий