COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Deputații APG au fost îndemnați să susțină populația pe fundalul crizei energetice

18 oct. 14:15   Societate
2419 0

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Victor Petrov, a cerut colegilor săi din APG să se implice urgent în activitatea de susținere a populației pe fundalul încălcării securității energetice a regiunii, scrie gagauznews.md

"Dragi deputați, colegi din APG! Astăzi în Moldova, în pragul iernii, s-a creat o situație extrem de dificilă în domeniul energiei, și anume în legătură cu furnizarea și prețul gazelor și energiei electrice. În același timp, constatăm că autoritățile centrale practic nu iau măsuri eficiente pentru rezolvarea problemelor. Autonomia, la rîndul său, are propria putere legislativă și executivă, iar noi sîntem obligați să răspundem în situații de urgență, ceea ce ar putea afecta bunăstarea cetățenilor din Găgăuzia quot;, a subliniat Victor Petrov pe pagina sa oficială de socializare.

Deputatul a amintit că recent Chișinăul a anunțat introducerea stării de urgență în sectorul energetic, iar prim-ministrul Natalia Gavrilița a convocat o ședință a Comisie pentru Situații de urgență în sectorul energetic.

"De asemenea, s-a afirmat că negocierile cu Gazprom nu sînt ușoare și nu se știe la ce preț va cumpăra Moldova gaze în timpul iernii și nu există nici un fel de date privind rezervele de combustibil alternativ. Mai mult, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a anunțat oficial că va reduce livrarea de energie electrică pe malul drept al Moldovei, deoarece problema asigurării transportului gazelor naturale rusești prin Ucraina nu a fost soluționată pe deplin. Dacă gazul nu va fi livrat în volumul necesar, Centrala termoelectrică de la Cuciurgannu va putea genera cantitatea necesară de energie electrică. Pe fondul problemei gazelor, cresc prețurile la produse, servicii și bunurile de primă necesitate. Benzina și motorina s-au scumpit cu aproape 30% în mai puțin de șase luni, iar prețurile continuă să crească", a declarat Petrov.

El a menționat că știri îngrijorătoare vin și din Ucraina - autoritățile mai multor regiuni au declarat deja stare de urgență din cauza lipsei gazului pentru încălzirea organizațiilor de stat - instituții medicale, școli, grădinițe și multe alte instituți au rămas fără gaz!


"Concluzia este dezastruoasă — dacă guvernul moldovean nu va încheia urgent un nou contract de furnizare a gazelor, acest lucru va duce la un colaps energetic și o creștere incredibilă a prețurilor - și asta cu temperaturi scăzute în perioada de iarnă care urmează! Dragi deputați! Astăzi, după aprobarea oficială a mandatelor noastre, trebuie să reacționăm prompt la problemele existente în sectorul energetic."

"În legătură cu toate cele sus-menționate, consider că este necesar de organizat urgent activitatea noii legislaturi a Adunării Populare a Găgăuziei, de formst o comisie anticriză și de lucrat îndeaproape asupra măsurilor de urgență pentru susținerea populației și protejarea întreprinderilor din autonomie de un posibil colaps energetic. Vom putea rezolva problemele autonomiei doar împreună, ca o echipă! Este extrem de important să începem să lucrăm chiar acum în beneficiul celor care au încredere în noi, care și-au dat voturile pentru noi, în beneficiul Găgăuziei și al poporului nostru!", a concluzionat Petrov.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X