Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Deputați, despre reținerea lui Stoianoglo și acțiunile din jurul PG

8 oct. 2021,, 08:41   Societate
2263 2

Unii deputați spun că este „emoționant” ceea ce se întîmplă în ultimele zile în jurul Procuraturii Generale, pentru alții este „ilegal”, iar altcineva spune că Alexandr Stoianoglo „merită” să fie reținut, transmite Noi.md cu refererire la replicamedia.md.

Lilian Carp, deputatul PAS care depus la CSP sesizarea privind pretinsele acțiuni ilegale comise de Alexandr Stoianoglo, a refuzat să ne comenteze despre rapiditatea acțiunilor de la PG, după ce procurorul Victor Furtună a decis pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general suspendat.

„Toate întrebările la procurorul de caz privind motivația de ce atît de repede s-a desfășurat totul. Eu am făcut sesizarea în care am invocat patru capete de acuzare. În continuare, Procuratura își are procedurile de acțiune pentru asemenea situații. Mai departe, despre cum a acționat procurorul de caz, care este motivația pentru a fi arestat la cîteva ore după decizia CSP - adresați întrebarea procurorului de caz”, a declarat deputatul.

Întrebat despre procuror general interimar recent numit, Carp a răspuns „nicicum, nu o să comentez, o să vedem ce o să demonstreze”.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a adăugat că Stoianoglo „a avut doi ani la dispoziție să vorbească”, fiind întrebat despre declarațiile ce urmau să fie făcute la briefingul pe care așa și nu a apucat să-l organizeze din cauza mascaților SIS veniți la Procuratură.


„Nu știu dacă sînt în măsură să comentez acțiunile Procuraturii, însă dacă să comentez politic atunci pot spune că dumnealui a avut aproximativ doi ani să spună tot ce dorește, dar nu numai să spună dar să și facă”, a punctat Popșoi.

De cealaltă parte, cu cîteva minute înainte de ședința Parlamentului din 7 octombrie, întreaga fracțiune a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat, că nu se va prezenta în sala de plen, în semn de protest față de reținerea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo.

„În funcție de cum vor evolua lucrurile, dacă domnul Stoianoglo va fi eliberat, evident că vom reveni în sala de ședințe și vom munci. Atît timp cît se insistă pe acest abuz vizavi de procurorul general, prezența noastră în sala de plen ar fi o recunoaștere a acțiunilor ilegale din partea guvernării”, spune socialistul Grigore Novac.

„Este o reglare de conturi cu procurorul general. Deocamdată, domnul Robu este interimar și nu are atribuțiile de procuror general. Nu este clar cît timp va dura ancheta. Însă, opinia mea personală despre activitatea dumnealui, pot să zic mereu îmi apar întrebări referitor la persoanele care primesc astfel de „cadouri”, de altfel cum au primit ambii deputați”, a declarat deputata BCS, Elena Bodnarenco.

„Poziția fracțiunii va fi prezentată ulterior. Dar pentru mine personal este foarte emoționant ceea ce se întîmplă”, a opinat Denis Ulanov din fracțiunea Șor.

În ședința de marți, 5 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, sesizarea deputatului PAS prin care s-a decis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizînd pretinsele acțiuni ilegale.

Totodată, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună - în calitate de procuror de caz. Acesta a decis pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, menționînd că „în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”.

Înainte ca Alexandr Stoianoglo să iasă la un briefing de presă, anunțat pentru ora 18:00, la Procuratura Generală au venit mai mulți ofițeri SIS însoțiți de procurorul anticorupție Victor Furtună, delegat să conducă urmărirea penală împotriva lui Stoianoglo.

Ulterior, procurorul general suspendat a ieșit, escortat de mai mulți ofițeri SIS, din sediul Procuraturii Generale, în urma unor percheziții efectuate în biroul acestuia de către procurorul de caz, Victor Furtună, și ofițerii SIS.

Tot în seara zilei de 5 octombrie, Furtună a anunțat că Stoianoglo este reținut pentru 72 de ore, într-un dosar penal în care acesta este bănuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața organelor competente.

Miercuri, 6 octombrie, CSP la desemnat pe Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, iar la cîteva ore președinta Maia Sandu a semnat decretul de numire al acestuia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?