X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Deputat PAS: Procurarea energiei electrice de la MGRES ar avea cel puțin patru avantaje

6 dec. 2022,, 09:00   Societate
2303 0

Contractul pe 4 luni încheiat cu MGRES are cel puțin patru avantaje, consideră deputatul PAS, Dan Perciun.

Potrivit acestuia, un asemenea acord ne asigură cu energie electrică, contribuie la reducerea prețului de achiziție a luminii, generează riscuri mai mici pentru securitate și reduce riscul unui val de refugiați interni, notează Noi.md cu referire la tv8.

Perciun precizează că dacă se distruge linia de tranzit prin Ucraina și nu avem contract cu MGRES, „nu există alte soluții decît să stăm cu zilele fără electricitate. Asta evident ar avea consecințe majore și pentru cetățeni, și pentru economie”.

Contractul cu MGRES ne-ar asigura și reducerea prețului la electricitate „care riscă să bată orice recorduri și este absolut imprevizibil pe piață. Astăzi ar fi trebuit să cumpărăm electricitate cu 480 de USD, în loc de 72. Un preț mai mic la electricitate contribuie la stabilitatea internă și păstrează resurse în țară - fie pentru compensații mai mari la alte resurse energetice, fie pentru investiții”.

„Elitele din Transnistria nu-s monolit. Există și acolo grupări pro-destabilizare. Lipsa unui contract furnizează argumente adiționale pentru acțiuni provocatoare, care trebuie evitate”, a mai subliniat deputatul.


Acordul cu Centrala de la Cuciurgan ar asigura inclusiv „reducerea riscului unui val de refugiați interni, care în condițiile unui colaps total economic pe malul stîng ar căuta refugiu pe malul drept și ar genera probleme sociale și economice adiționale”.

Reamintim că sîmbătă, 3 decembrie, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES. Astfel, vor fi livrați aproximativ 204 mii MW, la prețul de 73 de dolari. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu.

14
3
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?