COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 003 660   INFECTAȚI 400 585(+3907)   TRATAȚI 369 139     DECESE 10 488(+18)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7918
Criza energetică stiri: 533

Deputat PAS, despre compensațiile la facturi

9 noi. 2021,, 10:30   Societate
3156 4

Invitat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Dan Perciun, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, a fost solicitat să se refere la compensarea tarifelor pentru gazele naturale, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

El a menţionat că sînt prevăzute două mecanisme în acest sens.

„Sînt două mecanisme separate: există mecanismul pentru cei cu venituri mici-ajutor pentru perioada rece a anului, el urmează a fi extins ca mai multă lume să beneficieze şi vorbim de sute de mii de familii şi însuşi cuantumul plăţii urmează a fi majorat. Iar în al doilea rînd vorbim de compensaţii pentru toţi consumatorii la gaz în factură, indiferent de venituri, dar în funcţie de volumele consumate: în volum de pînă la 50 de metri cubi va fi compensat mai mult, ceea de depăşeşte 50 de metri cubi va fi compensat mai puţin. Noi, bineînţeles, că ne-am fi dorit şi compensaţia asta în factură să o diferenţiem în funcţie de venituri. Cu regret, baza de date a Moldovagaz, sistemele informatice care sînt, nu permit o granulare atît de bună încît noi să putem spune cu precizie că în acest apartament care consumă pînă la 50 de metri cubi de gaz locuiesc persoane care au venituri de 30 de mii de lei pe lună. Asemenea date în timpul acesta scurt noi nu vom reuşi să le obţinem, pentru această iarnă vom merge pe această variantă. Asta este situaţia la moment, nu are sens să pretindem că este una foarte bună, este una complicată, în majoritatea ţărilor este o situaţie foarte complicată, ca urmare a acestor creşteri de preţuri pe piaţa internaţională. Partea optimistă a lucrurilor este că piaţa o să se regleze, în patru-cinci luni de zile pe măsură ce va creşte capacitatea de producţie a gazului lucrurile se vor stabiliza, normaliza şi, inclusiv, preţul nostru de achiziţie o să se reducă, ceea ce o să permită şi o reducere ulterioară a tarifului”, a menţionat Dan Perciun, care a precizat că miercuri Guvernul urmează să aprobe mecanismul de compensare a tarifului la gaze.

Potrivit deputatului PAS, cheltuielile în acest sens vor depăşi un miliard de lei.

„O parte din bani vor fi luaţi din cei acordaţi de UE, dar pe lîngă asta va trebui să găsim bani inclusiv din bugetul de stat pentru a compensa pentru că costurile sînt mari”, a precizat Dan Perciun.


Totodată, deputatul a enunţat că formula negociată cu Gazprom este una avantajoasă.

„Situaţia socială în ţară, evident, este dificilă, în primul rînd în urma unor evenimente ce au avut loc la nivel internaţional: majorarea preţului la gaze este fără precedent pe plan internaţional. Preţurile au crescut de mai mult de 10 ori şi asta nu putea să nu atragă după sine şi consecinţe pentru R. Moldova, atît pe planul scumpirii importului şi, respectiv, creşterea preţurilor, cît şi pe planul majorării tarifului la gaz. În condiţiile acestui nou contract care a fost negociat cu Gazprom, de principiu, formula negociată este una avantajoasă, ne oferă posibilitatea să achiziţionăm gaz la un preţ cu pînă la două ori mai mic decît preţul de piaţă.

Problema este că acest preţ mai mic decît preţul de piaţă oricum este mare în condiţiile în care preţul de piaţă a crescut de 10 ori. Dacă noi achiziţionam cu un preţ în luna august, iar acum preţul pe piaţa internaţională s-a majorat chiar dacă noi avem un preţ mai bun în raport cu piaţa internaţională oricum situaţia nu este simplă, deci ceea ce poate face Guvernul şi ceea ce urmează să facă în şedinţa de miercuri este să vină cu acele compensaţii despre care s-a discutat, ele vor fi semnificative din punct de vedere al costurilor pentru bugetul de stat, dar ele sînt absolut necesare pentru că noi cu toţii înțelegem că acele majorări ale tarifului trebuie compensate or şi aşa avem o populaţie săracă or tarifele astea riscă să pună în dificultate foarte multă lume”, a menţionat Dan Perciun.

Totodată, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie a fost solicitat să se expună şi asupra posibilelor majorări la preţul pentru energia electrică.

„Nu vor fi majorări, pentru că contract cu Cuciurgan este pînă în martie anul viitor, el este fix, respectiv acolo nu ar trebui să ne aşteptăm la majorări în următoarea perioadă”, a precizat Dan Perciun.

„Este clar că situaţia nu este bună, înţelegem că preţul se va majora. sîntem cu toţii conştienţi că această majorare, dublarea preţului la gaze va fi o povară pentru cetăţenii R. Moldova. Sper să vină Guvernul cu soluţii astfel ca să fie compensat, în primul rînd, micşorat preţul pentru întreaga populaţie şi, totodată, să fie compensat în adaos pentru cei care vor fi direct afectaţi şi care au venituri mici. În proiectul Guvernului ar trebui să fie prevăzute compensaţii şi ajutoare pentru mediul economic deoarece aceasta va fi un alt val de scumpiri care ne așteaptă şi va fi trist pentru locuitorii R. Moldova”, a opinat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, fostul deputat PPDA, Liviu Vovc.

Moldovagaz a înaintat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind majorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la preţuri reglementate pentru anul 2021, de la 4.128 la 9.396 lei pentru o mie de metri cubi. ANRE urmează să aprobe noile tarife pînă pe 10 noiembrie 2021. Amintim că, de la 1 noiembrie 2021, Moldovagaz importă gaze la un preţ de circa 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X