X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Deputat, despre aprovizionarea cu electricitate: ”tindem să avem contracte pe termen lung”

29 noi. 2022,, 08:45   Societate
1993 1

„Singura cale de stabilizare a situației pe piața energetică a Republicii Moldova nu este să căutăm preț convenabil la Cuciurgan sau în raport cu Gazpromul, ci să căutăm instrumente de compensare a prețului pentru energia pe care o cumpărăm pe piața europeană”.

O declarație în acest sens a fost făcută de Igor Munteanu, fost ambasador al RM în SUA, președintele CUB, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Cred că singura cale de stabilizare a situației pe piața energetică a RM nu este să căutăm preț convenabil, ci să căutăm instrumente de compensare a prețului pentru energia pe care o cumpărăm pe piața europeană. Altminteri RM mereu se va zvîrcoli în agonia căutării”, a spus expertul.

Deputatul PAS, Radu Marian a precizat că autoritățile deja au încheiat contracte cu companii din România pentru achiziționarea electricității la un preț de 90 EUR/MWh.

„Noi ne-am pregătit, avem stocate gaze pentru două luni de iarnă și avem și combustibil alternativ, păcură, cărbune. Chiar dacă Gazprom nu mai furnizează gaze, noi avem o soluție și în continuare mai cumpărăm de pe piață. Cît privește electricitatea, ne-am conectat la Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem pentru Energie Electrică. Sînt lucruri fundamentale care ne permit să fim mai puțini dependenți. Acum tindem să avem contracte pe termen lung. Cunoaștem că de la 1 ianuarie vor fi mai multe capacități în România, datorită unei ordonanțe de urgență adoptată de Guvernul României. Noi vom putea să cumpărăm în baza contractelor bilaterale, electricitate la 90 de euro, la un preț foarte bun. Avem deja contracte pentru acest preț cu cîteva companii, dar cantitățile încă sînt insuficiente”, a spus Radu Marian.


Precizăm că pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei CSE, compania desemnată este „Energocom”.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?