COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

"Denim Day": Oameni din întreaga lume poartă blugi în semn de solidaritate cu victimele violenței sexuale

"Denim Day": Oameni din întreaga lume poartă blugi în semn de solidaritate cu victimele violenței sexuale

Pe parcursul ultimilor 28 de ani, în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, milioane de oameni din întreaga lume au purtat blugi în semn de solidaritate cu victimele violenței sexuale.

În acest an, echipa La Strada Moldova a ales să marcheze „Ziua blugilor” altfel decît a făcut-o începînd cu 2018, de cînd a lansat campania Denim Day Moldova.

„Denim Day Moldova 2020 se dedică tuturor reprezentanților organelor de drept care tratează corect, echidistant și cu maximă perseverență fiece caz de violență sexuală împotriva femeilor și fetelor. Sînt oameni pe care îi apreciem ca pe colegii noștri. Ne leagă colaborări reușite, schimburi de experiență și cunoștințe valoroase. De aceea, cunoaștem din prima sursă cît de dificil este acum pentru forțele de ordine să găsească timp și, de ce nu, motivație pentru a investiga calitativ un viol.


Pentru majoritatea reprezentanților forțelor de ordine pandemia înseamnă o încărcătură profesională mare. E foarte probabil să scapi, presat de termene restrînse sau din lipsă de experiență, probe relevante într-un caz de viol sau să omiți acțiuni procesuale care ar putea preveni un act grav de violență sexuală. Ne-am dori foarte mult ca eroii acestei campanii să devină o bună sursă de inspirație pentru colegii lor”, spune Daniela Misail-Nichitin, directoarea Programului Femei al CI "La Strada".

Istoria „Denim Day” a început în anul 1992, în Italia, cînd un judecător al Curții Supreme de Justiție a decis să anuleze condamnarea făptuitorului pe un caz de viol, argumentînd că, din motiv că victima purta blugi strîmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia instanței, acest fapt ar fi însemnat consimțămîntul victimei. A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtînd blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, Denim Day se marchează în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load