Demisii la Oncologie. Nemerenco: Plătim pentru confortul hoților

26 mar. 09:31   Societate
3689 0

Mai multe persoane au fost demise de la Institutul Oncologic, după un control inopinat al alimentației pacienților. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Nu voi tolera nicio abatere și încălcare și le vom curma toate împreună cu oamenii onești cărora le pasă. Îndemn toți directorii de spitale să-și verifice blocurile alimentare”, a menționat ministra.

„Un raport despre controlul inopinat la capitolul alimentației pacienților în blocul alimentar al Institutul Oncologic, realizat la indicația conducerii instituției.

La locul de muncă, în toiul zilei, absentă șefa blocului alimentar și asistenta medicală dietician.

Varza proaspătă destinată preparării - de calitate proastă, pe juma înnegrită și plină cu apă.


Peștele înghețat păstrat la un loc cu cel dezghețat dezasamblat, cu ficat de curcan înghețat și găini de casă fără documente de proveniență.

Pîinea la depozit într-un volum exagerat în raport cu consumul zilnic, surplusul probabil destinat să plece seara în geanta fiecărui lucrător al bucătăriei.

Verdeața neagră de umezeală.

Produsele procurate nu în cantități mai mari care-s și mai ieftine, dar ambalate în cantități mici -.pachete de unt de 250 gr și nu calup mare, crupe în pachete de 1 kg ca la magazin și nu în saci, deși la prepararea unei așa cantități de alimente merg saci de orez, hrișcă, faină. Ușor de sustras, la ce trebuie durere de cap? Plătim mai mult din banul public pentru confortul hoților.

În sala de depozitare a inventarului, detergenților, cheia fiind deținută doar de șeful bucătar, depistată pungă cu peste 1 kg de pește înghețat, cca 1,5 kg tocătura de vită, ficat de curcan - 738 gr, carne de vită 1 kg. Șefa nu a putut aduce nicio lămurire ce caută pachetul acolo, ascuns și acoperit cu cîrpe. Presupunem că era “rația” zilnică individuală sustrasă acasă.

Și în alte încăperi depistate ascunse pachete gata a fi scoase din incintă - genți pline, cutii de carton, săcușoare - cu crupe, borcane cu mazăre, ulei, oțet, etc. Iarăși, nimeni nu a putut aduce explicații și nu a recunoscut că ar fi implicați în transferul magic al alimentelor din depozit în vestiare, căldări, sub paturi, mături.

Într-o debara pe care toți refuzau să o deschidă precum că nu este lumină acolo, s-a insistat totuși la deschiderea ei, constatîndu-se că lumină era, iar acolo, ascuns un întreg depozit din 17 lăzi de prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete detergent praf, 6 butelii de detergent lichid, 2 cutii cu dezinfectanți. Iarăși - nimeni nu știe nimic.

În altă încăpere a blocului, după scutul electric, o altă provizie gata de evacuare cu 16 pachete de sare. Același scenariu - nimeni nu știe nimic.

În timpul controlului - un adevărat “poltergeist”. După ce comisia a verificat scara și spațiile din jur, a revenit iarăși, depistînd ascunse 10 pachete de zahăr. “Poltergeistul” nu a putut fi explicat de colaboratori, așa ca și proveniența celorlalte provizii pregătite a fi strămutate.

Acțiuni:

a fost solicitată poliția la fața locului care a întocmit proces verbal, produsele ascunse fiind sigilate într-o încăpere separată;

poliția a audiat șefa blocului alimentar, magazionerul, sora gospodină și membrii Comisiei;

a fost inițiată de către directorul Institutului anchetă de serviciu pe caz.

Rezultate imediate:

Șefa blocului alimentar a depus demisia, evitînd chiar și discuția cu directorul. Cu ea pleacă bucătarul șef, dieticianul și magazionerul. Imediat, a doua zi, meniul s-a îmbunătățit. Bucătăria coace chifle, eclair și croissante pentru pacienți. Acum e clar de ce alimentarea e proastă în majoritatea spitalelor? Din topor faci terciul doar în poveste. Și nu cratița veche e vinovată, deși este binevenit întotdeauna un inventar nou și modern.

A fura din farfuria unui copil cu cancer aflat la tratament chimioterapeutic agresiv este limita de jos a valorilor umane. Nu voi tolera nicio abatere și încălcare și le vom curma toate împreună cu oamenii onești cărora le pasă. Îndemn toți directorii de spitale să-și verifice blocurile alimentare. Dacă nu, o să le verific eu. P.S. În 2022, un an plin de crize, în Institutul Oncologic cu suportul ministerului, a partenerilor internaționali, guvernelor țărilor prietene au fost instalate 428 de unități de echipamente noi moderne - mai mult decît în ultimii 5 ani împreună. S-au făcut reparații capitale, s-a lărgit spectrul și volumul de servicii medicale gratuite pentru pacienții oncologici, s-au redus multe rînduri de așteptare. Da, știu, sînt încă tare multe de făcut. Dar vă asigur ca mergem corect. Din mers, vor debarca toți hoții care nu înțeleg că fură din viitorul copiilor lor”, a scris Nemerenco.

33
3
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий