Demisia magistraților de la CC: Ce urmează?

Demisia magistraților de la CC: Ce urmează?

După demisia tuturor celor șase membri ai Curții Constituționale, instituțiile împuternicite de a desemna membri urmează să numească în funcție noi persoane.


Potrivit legii, Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sînt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii, scrie zdg.md.


Judecător al Curţii Constituţionale poate fi persoana care:

  • deţine cetăţenia Republicii Moldova,
  • are domiciliul în ţară, are pregătire juridică superioară,
  • dispune de înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţămîntul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică.

Actuala legislație mai prevede că în cazul în care candidatul ocupă o funcţie incompatibilă cu aceea de judecător al Curţii Constituţionale sau este membru al unui partid sau al unei alte organizaţii politice, aceasta trebuie să depună un acord care să cuprindă „angajamentul candidatului de a demisiona, la data depunerii jurămîntului, din funcţia pe care o ocupă şi de a-şi suspenda activitatea în partid sau în o altă organizaţie politică”.


Judecătorul Curţii Constituţionale nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, trimis în judecată contravenţională sau penală fără încuviinţarea prealabilă a Curţii Constituţionale.


Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi că Guvernul va desemna cei doi judecători constituționali prin concurs.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load